Za HE na Drini 1,3 milijarde evra

Andrea Simanić, Foto: V. Stojaković
Za HE na Drini 1,3 milijarde evra

Banjaluka - Potpredsjednik Vlade RS Jasmin Komić i izvršni direktor američke kompanije "Nju dženerejšn pauer" Čirinyiv Katurija potpisali su juče sporazum o saradnji u istraživanju hidropotencijala donjeg toka rijeke Drine i realizaciji izgradnje četiri hidroelektrane ukupne vrijednosti 1,3 milijarde evra.

- Riječ je o hidroelektranama Kozluk, Drina jedan, dva i tri. Istraživanja će pokazati opravdanost projekta i ukoliko do njegove realizacije dođe, moguće je osnivanje zajedničkog društva između kompanije sa kojom smo upravo potpisali sporazum i "Elektroprivrede RS" - rekao je Komić.

On je istakao da Vlada Srpske podržava ovakav pristup projektima, koji bi se kasnije mogao realizovati kroz model koncesije.

- U pitanju je dio rijeke Drine od Zvornika do ušća u rijeku Savu, koji je i granica sa Srbijom, tako da ćemo u vezi sa iskorišćavanjem hidropotencijala potpisati sporazum i sa našim komšijama - rekao je Komić.

On je dodao da je ovim sporazumom otvoren proces koji može dati nove potencijale u razvoju privrede RS i otvaranju novih radnih mjesta.

Čirinyiv Katurija je rekao da je cilj izgradnja hidroelektrana integrisane snage 400 megavata.

- Ovo će biti jedan od najvećih energetskih projekata u jugoistočnoj Evropi, što će zasigurno podstaknuti ekonomiju RS - istakao je Katurija.

Direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić kazala je da bi godišnja proizvodnja ove četiri elektrane bila oko 1.588 gigavat časova električne energije.

- Za ovaj projekat "Elektroprivreda Srpske" uradila je projektnu dokumentaciju idejnog rješenja i studiju izvodljivosti, koje će predočiti partnerima Vlade kako bi se u sljedećoj godini došlo do konkretnih projektnih rješenja, studije ekonomske opravdanosti, te konkretnih investicionih odluka - kazala je Milekićeva.

Ilinois

Direktor Centralnoevropske kancelarije američke savezne države Ilinois Macej Cibilski rekao je da je ova država pomogla kompaniji "Nju dženerejšn pauer" i dodao da je sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razgovarao o mogućem potpisivanju memoranduma o saradnji između Srpske i Ilinoisa.

On je istakao da je guverner Ilinoisa pozvao u posjetu predsjednika i premijera Republike Srpske, kao i poslovnu delegaciju.
 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana