Za dva preduzeća garancije od 1,18 milina KM

Marina Čigoja
Za dva preduzeća garancije od 1,18 milina KM

BANjALUKA - Prvi ugovori o davanju garancije Garantnog fonda RS za kredit potpisani su u petak sa Gerontološkim centrom "Slateks" u Slatini koji je dobio garanciju od milion maraka, dok je preduzeću "Veteran SiM" Bijeljina odobrena garancija od 175.000 maraka.

Premijer RS Aleksandar Džombić istakao je da je osnivački kapital Garantnog fonda 30 miliona maraka, a Vlada je uplatila kompletan iznos.

- Ukupna investicija u "Slateksu" iznosi pet miliona maraka. Preuzeli smo 20 odsto rizika, a investiciju smo realizovali sa NLB Razvojnom bankom. Kada je u pitanju "Veteran SiM", ukupan kredit koji je realizovan preko Bobar banke iznosi 350.000 maraka, a Garantni fond preuzeće obavezu od 175.000 maraka - naglasio je Džombić i dodao da je mogući iznos garancija 90 miliona maraka, a maksimalna pojedinačna garancija 1,5 miliona maraka.

Direktor Garantnog fonda RS Mladen Kovačević je rekao da Fond ima potpisane ugovore sa osam banaka i jednom mikrokreditnom organizacijom iz RS.

- Predložili smo Vladi formiranje pet garantno-kreditnih linija. Jedna grupa je kompatibilna sa kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke, gdje bi kamatne stope bile od 4,9 do 5,5 odsto plus naknada za rizik Garantnog fonda. Ukupan trošak klijenta bio bi od 6,9 do 8,4 odsto, i nešto je više u odnosu na linije koje idu preko IRB-a, ali je znatno niže od kamata koje trenutno imaju komercijalne banke - istakao je Kovačević i dodao da je druga grupa kredita komercijalna i da se zaključuju direktno sa poslovnim bankama.

V. d. direktora Gerontološkog centra "Slateks" Milan Perduv kazao je da je na objektima tekstilne industrije "Slateks" izvršena dogradnja, te da se sada očekuje njen završetak.

- Radi se o 5.000 kvadratnih metara koji su završeni. Garancijom koju smo dobili obezbijedićemo sredstva za završetak rekonstrukcije i dogradnje ovog centra. Tamo je napravljeno 100 soba, sa svim sadržajima, od biblioteke, frizerskog salona, internet sale, restorana i svih pratećih objekata potrebnih za jednu takvu ustanovu - naglasio je Perduv.

Ugovor ispred preduzeća "Veteran SiM" iz Bijeljine, koje su formirali borci, potpisao je predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

- Garancijom Fonda stvoriće se pretpostavke za uspješnije poslovanje preduzeća koje zapošljava 25 demobilisanih boraca. Ovom garancijom stvaramo pretpostavke da preduzeće bude još uspješnije - rekao je Ćurguz.

Hipo banka

Predstavnik Hipo Alpe Adrija banke Igor Prodanović istakao je da ova banka podržava sve inicijative Vlade RS.

- Jedna smo od potpisnica ugovora sa Garantnim fondom. Ova koncepcija potpuno odgovara trenutnim tržišnim uslovima, jer je nedostatak likvidnih kolaterala nešto što je privredu stavilo u zapećak svih finansiranja - istakao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana