Za dopunu budžeta 180 miliona KM

Tanja Kovačević
Za dopunu budžeta 180 miliona KM

BANjA LUKA - BiH imaće na raspolaganju od 170 do 180 miliona maraka da bi se dopunili budžeti entiteta u BiH i time odgovorilo na globalne izazove koje nosi svjetska finansijska kriza.

Ova sredstva uskoro bi trebalo da budu operativna.

Od toga će 35 odsto pripasti Republici Srpskoj, a oko 65 odsto Federaciji BiH. Ovo je u petak poslije 5. sjednice Fiskalnog savjeta BiH rekao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Dodao je da je Savjet podržao protokol o privremenoj raspodjeli ovih sredstava dobijenih po osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije, koji su protekle sedmice potpisali entitetski ministri finansija i državni ministar.

- Radi se o sredstvima dobijenim po raznim osnovama, čija cifra još uvijek nije precizna. Cilj je da se očuva stopa prirodnog i ekonomskog rasta, ublaže socijalne tenzije i sačuvaju radna mjesta - istakao je Špirić.

Ovo je jedna od 16 mjera za sprečavanje globalne finansijske krize, rekao je Špirić i naglasio da to nisu dovoljna sredstva koja mogu u cjelosti da zaustave negativne efekte globalne ekonomske krize, ali da će umnogome pomoći.

- Izmjenom Zakona o akcizama očekuje se povećanje prihoda, a ako bude manjka prihoda, što je još uvijek neizvjesno jer ne znamo kojim tempom će se razvijati kriza i kada će se iz nje izaći, doći će do rebalansa budžeta na niže, ali za to moramo imati jasne indikatore - naglasio je Špirić.

Istakao je da još uvijek ne postoje podaci koji govore o tome koliko je radnika ostalo bez posla zbog posljedica ekonomske krize, ali da se pad zaposlenosti u narednom periodu svakako očekuje.

Špirić je dodao da je na sjednici Savjeta bilo riječi i o daljoj saradnji sa međunarodnim institucijama, odnosno Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnim monetarnim fondom.

Pad prihoda

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je u januaru i februaru ove godine uočljiv pad prihoda u oba entiteta u odnosu na isti period prošle godine.

- U Srpskoj su prihodi manji za 11 miliona, a u FBiH za 25 miliona KM, dok se na držanom nivou bilježi blaži rast prihoda. Prihodi su pali po osnovu carina i po osnovu PDV-a na uvoznu robu - istakao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana