Za dokapitalizaciju podgoričkog M:tel-a 40 miliona evra

Vedrana Kulaga
Za dokapitalizaciju podgoričkog M:tel-a 40 miliona evra

PODGORICA - Kompanije "Telekom Srbije" i "Telekom Srpske" obezbijedile su, shodno vlasničkim udjelima, 40 miliona evra za dokapitalizaciju podgoričkog "M:tel"-a.

Kazao je ovo juče izvršni direktor crnogorskog "M:tel"-a Ljubomir Rajšić i naglasio da će dokapitalizacija stabilizovati kompaniju i omogućiti da nastavi da se bori sa konkurentima na crnogorskom tržištu.

"Telekom Srbije" i "Telekom Srpske" posjeduju 51, odnosno 49 odsto akcija crnogorskog operatera mobilne telefonije.

- Novac za dokapitalizaciju prikupljen je shodno vlasničkom udjelu, direktno iz profita dvije vlasničke kompanije - naglasio je Rajšić, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, osnovni problem crnogorskog "M:tel"-a u proteklom periodu bila su dugovanja koja su nastala zbog niskog osnivačkog kapitala.

- Finansirali smo projekte vrijedne 95 miliona evra, što nije moglo da se pokrije samo kreditima, zbog čega je i bila potrebna dokapitalizacija - rekao je Rajšić i dodao da je ovaj potez trebalo povući i mnogo ranije.

On je rekao da "M:tel" namjerava da u najkraćem roku riješi svoja dugovanja.

- Kompanija nije imala dugova prema državi, agenciji ili nekom državnom subjektu u Crnoj Gori. Najviše su nas čekali partneri, koji su, pri tom, bili izuzetno korektni - rekao je Rajšić.

On je objasnio da je visoka zastupljenost "M:tel"-a na crnogorskom tržištu, koja je u kratkom periodu dostigla oko 30 odsto, imala velikog uticaja na poslovanje firme.

- Pokazalo se kao veoma jasno da je osnivački kapital nizak, što je osnovni problem koji je kompanija riješila - istakao je Rajšić.

"Telekom Srpske" početkom februara ove godine otkupio je za deset miliona evra od holandskog "Ogalara" 49 odsto kapitala kompanije "M:tel" iz Podgorice.

Ugovor o kupovini akcija firme potpisan je 1. februara.

"M:tel" Podgorica je počeo sa radom 9. jula 2007. godine i ima više od 400.000 korisnika mobilne telefonije, čime drži oko 30 odsto tržišnog učešća, te je fiksni operator sa oko 7.000 korisnika fiksne telefonije koja se realizuje korišćenjem WaMAX tehnologije.

Planovi

Iz podgoričkog "M:tel"-a poručili su da će nastojati da u idućem periodu realizuju planove za ovu godinu.

- Trudićemo se da, bez obzira na globalnu krizu, tokom ove godine poslujemo pozitivno da bismo podigli nivo konkurentnosti kompanije na tržištu - rekao je Rajšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana