Za dizanje konkurentnosti preduzeća 24 miliona evra

Srna
Za dizanje konkurentnosti preduzeća 24 miliona evra

Sarajevo - Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) realizovaće projekat vrijedan 24 miliona evra čiji je cilj pomoć malim i srednjim preduzećima da modernizuju proizvodne kapacitete i usklade poslovanje sa direktivama EU.

S ciljem podrške malim i srednjim preduzećima EBRD je partnerskim bankama u BiH omogućio kreditnu liniju od 20 miliona evra, a EU će dodati još četiri miliona. Malim i srednjim preduzećima biće odobravani krediti za finansiranje poboljšanja proizvodnih i poslovnih procesa do maksimalno milion evra, pri čemu je za uspješno realizovane i verifikovane projekte predviđen grant od 15 odsto vrijednosti kredita.

Martin Šider iz Delegacije EU u BiH izjavio je na jučerašnjem predstavljanju programa podrške za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća da se od vlasti BiH očekuje da ubrzaju ekonomske reforme i da uspostave efikasniji sistem koji će uskladiti institucionalni i pravni okvir za konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

- Ovaj projekat obezbijediće pomoć za oko 50 preduzeća da bi unaprijedili proizvodne kapacitete i uskladili rad sa direktivom EU u oblasti zaštite okoline, zaštite na radu i kvaliteta proizvoda - rekao je Šider.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić ocijenio je da proizvodi i usluge u BiH imaju kvalitet, ali da na njihovu konkurentnost utiču brojna opterećenja.

- Naša spoljnotrgovinska razmjena, koja je iz godine u godinu veća, pokazuje da imamo kvalitet i znanje. EU je najveći spoljnotrgovinski partner BiH, što govori o kvalitetu domaćih proizvoda - rekao je Bojić i dodao da bi bolja infrastruktura i povezivanje između privrednika pomoglo poboljšanju konkurentnosti domaćih proizvoda.

Kao otežavajuću okolnost za domaću proizvodnju Bojić je naveo kvote koje EU i druge zemlje pokušavaju uvesti BiH ističući da Spoljnotrgovinska komora ima zadatak da pomaže privrednicima i da će se oduprijeti tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana