Za degustatore više od 300 etiketa vina

Tanja Kovačević
Za degustatore više od 300 etiketa vina

BANjA LUKA - Na Drugom internacionalnom salonu vina "Vinosaur 2009", koji će se održati u Banjoj Luci 26. i 27. maja, posjetioci će moći da uživaju u ponudi koja obuhvata više od 300 različitih etiketa vina.

Na salonu će se predstaviti 82 vinarije iz 16 zemalja.

Direktor i vlasnik kompanije "Frutela" Banja Luka, koja je organizator ove manifestacije Nenad Malešević rekao je da je 45 vinarija učešće obezbijedilo direktno i 37 posredstvom distributera.

- Ljubitelji vina koji posjete "Vinosaur 2009" imaće priliku da probaju vina iz svih najznačajnijih vinskih regiona različitog sortnog sastava i tipova vina - rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, između velikog broja zainteresovanih, svi vinari koji će se predstaviti na "Vinosauru 2009" su pažljivo selektovani.

- To pokazuje i podatak da se za "Vinosaur 2009" prijavilo gotovo dvostruko više izlagača u odnosu na prošlu godinu. Ta činjenica potvrđuje da je prošlogodišnji salon vina bio odlično organizovan i posjećen, kako po riječima samih učesnika i posjetilaca, tako i po ocjenama stručne kritike koja prati ovu tematiku - kazao je Malešević.

Istakao je da je pri organizovanju ovakvih manifestacija veoma važna tehnička podrška i opremljenost čime "Frutela" raspolaže.

Osim što će u našu zemlju dovesti mnogo ljudi, Malešević je istakao da će ova manifestacija unaprijediti turističku ponudu Banje Luke.

Dvodnevni degustacioni salon vina održavaće se po drugi put u najvećem gradu Srpske, u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" sa početkom u 15 časova i 30 minuta, a cijena ulaznice je deset maraka.

Somelijerstvo

U okviru "Vinosaura 2009" biće organizovano predavanje o somelijerstvu, a u septembru ove godine je u planu organizovanje škole somelijerstva. Protekle godine, organizovan je i trodnevni kurs somelijerstva, koji je uspješno završilo 25 polaznika iz cijele BiH.

- Radi se o profesionalnom i pravilnom nuđenju, služenju i serviranju vina, te slaganju vina i hrane. Svaki vrhunski restoran treba da ima somelijera, koji će gostima znati preporučiti pravo vino uz odabrano jelo - dodao je Nenad Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana