Za brži razvoj neophodna veća ulaganja energetiku

Anita Janković Rečević
Za brži razvoj neophodna veća ulaganja energetiku

BANjALUKA - Ukupne investicije ostvarene lani u Republici Srpskoj bile su teške 2,28 milijardi maraka, što je za 25 odsto više u odnosu na godinu ranije i mada su trendovi više nego pozitivni, domaći stručnjaci priželjkuju više direktnih ulaganja u privredu i elektroprivredu.

Prema podacima Zavoda za statistiku, investitori su lani u građevinske objekte i prostore uložili 1,1 milijardu maraka, dok je nešto više od 953 miliona uloženo u mašine, opremu i vozila. Preostalih 143 miliona maraka odnose se na ostale investicije.

Navode da je u 2022. godini došlo do velikog rasta ulaganja u rudnike, hidroelektrane, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, a takođe je zabilježen i veliki rast investicija u bolničke kapacitete.

- Ostvarene investicije u toku prošle godine najveće su do sada kada se posmatraju u apsolutnom iznosu. Riječ je o investicijama kojima su obuhvaćeni svi poslovni subjekti registrovani na teritoriji Srpske, koji su se pojavljivali kao neposredni ulagači. Nisu obuhvaćena investiciona ulaganja preduzetnika i fizičkih lica - navedeno je u saopštenju Zavoda. 

Pozitivni statistički pokazatelji ostvareni su i kod bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je lani izražen u tekućim cijenama iznosio 14,535 milijardi KM i imao je realnu stopu rasta od 3,9 odsto.

- BDP po stanovniku u 2022. godini bio je 12.975 KM - naveli su u Zavodu i dodali da je bruto dodata vrijednost prošle godine iznosila 11,96 milijardi KM, a najveće učešće od 12,8 odsto imala je prerađivačka industrija, te trgovina od 12,7 odsto.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da svaki rast ulaganja raduje, ali da bi bilo bolje da je struktura investicija nešto drugačija.

- Potrebno je više direktnih investicija u samu privredu i energetiku, mada ostvarena ulaganja u prošloj godini idu u prilog razvoju domaćeg građevinskog sektora što je dobro, jer ako građevinci imaju intenzitet u radu to povlači i brojne druge grane privrede - kaže Ćorić.

On je istakao da je za očekivati da se trend rasta i razvoja nastavi i da statistika bude pozitivna i za ovu godinu.

- Sa ulaganjima je definitivno nastavljeno. Imamo trenutno nekoliko velikih investicija vezanih za privredu kao što je, na primjer, gradnja velikog poslovnog objekta kompanije “Mehle Electric” u Laktašima. Takođe, sektor građevine i dalje intenzivno radi u dijelu stanogradnje, a došlo je i do određenog zaustavljanja rasta cijena građevinskog repromaterijala. Rade se veliki državni projekti, poput bolnice u Trebinju, što će uticati na konačan rezultat u ovoj godini - naveo je Ćorić.

Ekonomista Marko Đogo smatra da su ostvareni rezultati značajni, ali da su investicije i dalje male u odnosu na brojke koje su potrebne Srpskoj za brži ekonomski razvoj.

-  Nasušna potreba su nam investicije, što više i što prije da bismo živjeli bolje.  Investiranje u građevinske objekte je neophodno, stvara preduslove za rast, ali su efekti mnogo direktniji kada su veće investicije za nabavku nove opreme u proizvodnji. Energetika je naša neiskorištena šansa i tu treba pojačati ulaganja - pojasnio je Đogo.

Zaposleni

Prema podacima Zavoda za statistiku ukupan broj zaposlenih u Republici Srpskoj na kraju marta bio je 290.237 radnika, što je najviše do sada.

- U odnosu na mart 2022. godine ukupan broj zaposlenih povećan je za 2,1 odsto ili 5.977 lica. Prema obliku svojine, u ovoj godini 84.296 zaposlenih radi u subjektima u državnoj svojini, 175.949 u privatnom sektoru, 297 u zadružnoj, te 29.695 u subjektima u mješovitoj svojini - saopšteno je iz Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana