Šta firmama u Srpskoj nedostaje da bi bolje poslovale

Danijela Bajić
Šta firmama u Srpskoj nedostaje da bi bolje poslovale

BANjALUKA - Preduzeća u Srpskoj ove godine mogu da računaju na 14,4 miliona maraka podsticaja za direktna ulaganja koja će, kažu privrednici, dobro doći u modernizaciji proizvodnje, ali da je za postizanje značajno boljih uslova rada i veće produktivnost potrebno mnogo više novca.

Tridesetodnevni poziv, koji je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS juče raspisalo, realizuje se na osnovu projekta privrednog subjekta u vezi sa nabavkom savremenih tehnologija i opreme, odnosno nove ili korištene opreme koja nije starija od osam godina te razvoj i inovaciju. 

Kako je navedeno u pozivu, sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela opravdanih ulaganja projekata privrednih subjekata iz oblasti industrije tekstila, odjeće i obuće, industrijske prerada drveta, elektro i metalne te industrije gume i plastike. Na ovaj vid podrške mogu da računaju i firme u oblasti papirne i grafičke industrije i proizvodnje ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

- Privredni subjekti na javni poziv mogu dostaviti samo jedan projekat, a podsticajima se sufinansira vrijednost opravdanih ulaganja do milion maraka - stoji u pozivu.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je za “Glas Srpske” da je ovo dobra mjera koju su inicirali prije nekoliko godina, međutim, za bolje rezultate potrebno je izdvojiti mnogo više novca.

- Dosadašnja praksa pokazala je da je 14 miliona maraka, koje izdvaja Vlada RS, generisala dodatnih 100 miliona KM investicija. Ulaganje u tehnološki moderniju opremu u kompanijama je nešto što je prijeko potrebno - kazao je Račić.

Zbog toga je, naglasio je on, dobro da se kompanije, koje u ovoj godini planiraju investiciona ulaganja, prijave i da uz podsticaj Vlade RS pokušaju da unaprijede svoje poslovanje, a samim tim poboljšaju konkurentnost na tržištu.

- Naša ambicija je da se ta mjera nastavi i u narednim godinama, a i da sredstva za tu namjenu budu daleko veća nego što je to u ovom momentu. Smatramo da bi sada trebalo ići sa minimalno 30 miliona za podsticaje da bismo imali mnogo veće efekte u samoj privredi - rekao je Račić, ocijenivši da Srpska danas ima kompanije koje primjenjuju moderne tehnologije te su konkurentne i na svjetskom tržištu.

Da je za ove namjene potrebno mnogo više sredstava smatra i potpredsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić. On kaže da nadležni umjesto da povećaju te podsticaje, oni ove godine još izbacuju određene privredne grane iz ovih mjera.

- Od oko 250 onih koji su prošle godine konkurisali zbog promjene načina bodovanja, prema našem mišljenju neopravdanog, smanjen je i broj korisnika. Nije dovoljno samo obezbijediti sredstva, potrebno je i voditi računa kome se i kako dijele - istakao je Trivić.

Radna snaga

Goran Račić je istakao da su domaćoj privredi trenutno potrebna veća sredstva i ulaganje u investicije kako bi bio nadoknađen nedostatak radne snage.

- Modernija oprema je više robotizovana i daleko produktivnija, zbog čega je potrebno manje radne snage nego što je to bilo potrebno u prethodnim godinama - kazao je Račić, dodajući da nedostatak radne snage nije samo problem u Srpskoj, nego i u cijelom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana