Za BiH pozajmica od 181 milion dolara

Glas Srpske
Za BiH pozajmica od 181 milion dolara

SARAJEVO - Svjetska banka je radi ublažavanja ekonomske krize u BiH predvidjela, za ovu i sljedeću godinu, pozajmicu od oko 181 milion dolara, rekao je šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Marko Mantovaneli.

On je istakao da program pozajmica za BiH predviđa budžetsku podršku putem Zajma za razvojnu politiku (DPL program) u vrijednosti od oko 96 miliona dolara, za Projekat podrške mrežama socijalne bezbjednosti i zapošljavanja 15 miliona, te za kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća (SME) oko 70 miliona dolara, javila je Srna.

Mantovaneli je rekao da je za ovaj program postignut okvirni dogovor sa vladama RS i FBiH o mjerama koje će biti preduzete, da bi on uopšte bio realizovan.

- Te mjere uključuju usvajanje seta zakona o boljoj raspodjeli socijalnih i boračkih davanja. Ove zakone trebalo bi da usvoje entitetske vlade kao uslov za pregovore, dok će sredstva biti na raspolaganju tek nakon što zakone usvoje parlamenti entiteta - objasnio je Mantovaneli i dodao da je u BiH ranije pripremljen projekat za kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća, a njegovo odobrenje od strane Odbora Svjetske banke očekuje se sredinom ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana