Za BiH krediti po nepovoljnim uslovima

Marina Čigoja
Za BiH krediti po nepovoljnim uslovima

BANjA LUKA - Uslovi za dobijanje kredita od evropskih i svjetskih fondova za banke u RS i BiH relativno su nepovoljni, jer se plaća cijena veoma niskog kreditnog rejtinga koji BiH ima, kao i rasta kamatnih stopa na dugoročne kredite.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor NLB Razvojne banke Banja Luka Radovan Bajić. Ova banka od juče u ponudi ima kreditnu liniju za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, koju banka plasira putem kredita Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) od sedam miliona evra.

- Radi se o kratkoročnim i dugoročnim kreditima do pet godina za obrtna sredstva i ostale namjene uz kamatnu stopu od 8,5 odsto - kazao je Bajić.

On smatra, da ako se želi brz rast i nastavak dinamičnog razvoja privrede RS, onda su neophodna dugoročna sredstva, a to je, prema njegovim riječima, novac koji se može dobiti od  evropskih i svjetskih banaka investicionih fondova.

- Da bi banke zadržale ravnotežu dugoročnih sredstava u aktivi i pasivi, neophodno je uzimanje dugoročnih kredita iz inostranstva po njihovim uslovima - kazao je Bajić.

Ekonomisti objašnjavaju da su uslovi za dobijanje ovih kredita bankama u BiH nepovoljni, te dodaju da je i to jedan od razloga zbog kojeg finansijske institucije zadržavaju visoke kamate na kredite.

Profesor ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica kaže da su kamate za sve kredite u BiH visoke, pa tako i ove koje su namijenjene preduzećima. On kaže da ne očekuje da će biti velikog interesovanja privrednika za njih.

- Proizvodni tokovi su poremećeni i u uslovima krize veoma je teško pokretati proizvodnju. Kamate su, u Evropskoj uniji na primjer, duplo manje od kamatnih stopa kod nas - kazao je Vukmirica.

Preduzeća

Kada je u pitanju položaj malih preduzeća u Srpskoj profesor Vukmirica je rekao da su ove firme posebno pogođene krizom i da očekuje da će doći i do gašenja velikog broja takvih preduzeća, zbog pada tražnje za proizvodima.

- Da bi se tražnja povećala potrebno je uvoditi neke nove programe i tehnologije, koje mi trenutno nemamo. Sami krediti, pogotovo po kamatnim stopama kakve su trenutno kod nas, nisu dovoljni - kazao je Vukmirica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana