Za BiH iz EU fondova 25 miliona evra

Željka Domazet
Za BiH iz EU fondova 25 miliona evra

SARAJEVO - Evropska unija i Svjetska banka preko svojih fondova spremni su da odmah izdvoje 25 miliona evra za investiranje u BiH, ali samo za projekte koji su spremni i koji mogu biti realizovani, rekao je juče u Sarajevu predsjednik Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek.

On je na konferenciji za novinare poslije okončanja dvodnevnog međunarodnog skupa pod nazivom "Investiraj u Bosnu u Hercegovinu - investiraj u region", koji su organizovali Savjet ministara BiH i Bečki ekonomski forum, rekao da bi ovi projekti mogli biti realizovani, potreban je i politički dogovor onih koji donose odluke.

- Zakonsko-pravni okvir za investiranje u BiH sasvim je u redu, ali proces odlučivanja na različitim nivoima u BiH predstavlja prepreku za investitore. Taj proces donošenja odluka, koje su bitne za investiranje u BiH, trebalo bi da bude brži - smatra Busek.

Prema njegovim riječima, svrha ovog foruma je u umrežavanju potencijalnih investitora i predstavnika sektora gdje te investicije mogu biti realizovane.

Busek je podržao ideju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića o osnivanju Investicione banke jugoistočne Evrope i dodao da ona zaživljava, te da su već u toku pripreme pod pokroviteljstvom austrijske i slovenačke razvojne banke, a zainteresovane su i razvojne banke Italije, Njemačke i Francuske.
Špirić je u obraćanju prisutnima na forumu rekao da je obim stranih investicija u BiH prošle godine iznosio 701 milion evra, a u prvoj polovini ove godine 204 miliona, što ukazuje na to da su mogućnosti za investiranje u BiH mnogo bolje nego što je o tome izgrađena percepcija domaće i međunarodne javnosti.

- BiH je zemlja koja je zbog svojih bogatih resursa izuzetno privlačna investitorima, koji će zajedno sa domaćim privrednim subjektima raditi na unapređenju privrednog razvoja - rekao je Špirić i dodao da je ukupan obim stranog investiranja u BiH od 1994. do ove godine iznosio 5,55 milijardi evra, od čega je 33 odsto investirano u proizvodnju, 22 odsto u bankarstvo, 14 odsto u telekomunikacije, 12 odsto u trgovinu, dva odsto u transport.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je u obraćanju Bečkom ekonomskom forumu da su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, prvenstveno mrežu autoputeva u BiH, prva na listi za privlačenje potencijalnih stranih investitora u BiH.

Energetika

Špirić je učesnicima foruma poručio da posebnu pažnju usmjere na velike mogućnosti i resurse u oblasti energije. On je rekao da je prema procjenama trenutno u upotrebi samo 40 odsto iskoristive hidroenergije u BiH. Studija energetskog sektora utvrdila je potencijale za hidro proizvodnju, čiji je ukupan kapacitet 1.824 megavata u Federaciji BiH i 1.177 megavata u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana