Za 80 preduzeća 600.000 maraka

Vedrana Kulaga
Za 80 preduzeća 600.000 maraka

BANjA LUKA - Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić potpisao je juče u Banjoj Luci sa predstavnicima 80 preduzeća iz Republike Srpske ugovore o dodjeli sredstava za uvođenje sistema kvaliteta za ovu godinu, ukupne vrijednosti 600.000 maraka.

Iz Ministarstva ističu da uvođenje međunarodnog sistema kvaliteta preduzećima prvenstveno olakšava poslovanje sa inostranstvom.

- Preduzeća koja kvalitetno i na vrijeme završe uvođenje standarda kvaliteta, iduće godine mogu da konkurišu za dodjelu sredstava za uvođenje "CE" znaka, usklađenosti i usaglašenosti sa evropskim standardima, koji omogućava izvoz proizvoda - kazao je Milan Cvijić, prenijela je Srna.

Načelnik Odjeljenja za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS Milka Latinčić rekla je da su dodijeljena sredstva namijenjena za plaćanje konsultantskih usluga.

Preduzeća su, dodaje, dobila u prosjeku 7.500 maraka.

Latinčićeva je navela da je uslov za dodjelu ovih sredstava preduzećima bio da imaju sjedište u RS, da zapošljavaju do 49 radnika, da su izmirili sve obaveze prema buyetu, da im je osnovna djelatnost proizvodnja ili proizvodno-uslužna, te da posluju sa dobiti i imaju kvalifikovane kadrove za implementaciju sistema kvaliteta.

- Prilikom izbora, prednost su imali izvoznici i preduzeća koja u planu imaju povećanje broja zaposlenih - dodala je Latinčićeva.

Ističe da su preduzeća obavezna da poslije potpisivanja ugovora dostave Ministarstvu izvještaj o toku implementacije projekta poslije šest mjeseci i konačan izvještaj o završetku uvođenja sistema kvaliteta, sa kopijom sertifikata za jednu godinu.

- U slučaju nenamjenskog korišćenja sredstava, vlasnik preduzeća je dužan da vrati dobijena sredstva - kazala je Latinčićeva.

Ova podsticajna sredstva Ministarstvo dodjeljuje od 2005. godine, a do sada je ukupno podijeljeno gotov dva miliona maraka za 279 preduzeća u RS.

Prijave

Na javni poziv Ministarstva industrije ove godine su se prijavila 104 preduzeća, a uslove je ispunilo 80 malih preduzeća. Od preduzeća koja su ispunila uslove 24 su iz metalske industrije, 12 iz drvoprerađivačke i proizvodnje namještaja, 18 iz prehrambene, 14 iz ostalih proizvodnih djelatnosti, a 22 preduzeća iz proizvodno-uslužne djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana