Za 30 odsto niža cijena prodaje Bosanke

Milka Milunović
Za 30 odsto niža cijena prodaje Bosanke

DOBOJ - Nova licitacija za fabriku u stečaju "Bosanka" Doboj zakazana je 2. jula ove godine u dobojskom Osnovnom sudu i najvjerovatnije će se ići sa ponudom nekretnina po cijeni koja će biti manja za 30 odsto u odnosu na 7,7 miliona maraka, na koliko je procijenjen kapital - izjavio je stečajni upravnik u "Bosanki" Radomir Jokić.

Dodaje da ni poslije  dvije godine koliko traje stečaj ništa konkretno nije urađeno na prodaji nekretnina fabrike i isplati dugova prema stotinjak radnika kojima poslodavci duguju oko milion maraka.

Radnici sumnjaju da je "Bosanka" pred likvidacijom i gašenjem, "jer imovina fabrike je u značajnoj mjeri obezvrijeđena".

Smatraju da stečaj predugo traje i "veći dio mašina je pod sumnjivim okolnostima rasprodat i odvezen iz fabričkog kruga".  

U Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije RS smatraju da je za probleme u vezi stečaja u "Bosanki" najodgovorniji stečajni upravnik Radomir Jokić, koji je po mišljenju radnika, do sada trebao da završi stečaj i da isplati obaveze prema povjeriocima.

- Radnici su nezadovoljni i žalili su se na stečajnog upravnika Jokića. Smatraju da on namjerno usporava posao i da ne radi u interesu radnika i povjerilaca - rekao je predsjednik republičkog Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Jovo Jovanović.

Jokić odbacuje sve optužbe Sindikata da je on odgovoran zbog toga što nema kupaca za "Bosanku".

- Došao sam u problematičnu fabriku u kojoj nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Drugim riječima, nekretnine fabrike nisu bile upisane u zemljišno-knjižnom odjeljenju Osnovnog suda Doboj, tako da se nije znalo čime fabrika raspolaže. U takovoj situaciji, nemoguće je organizovati licitaciju za prodaju imovine fabrike u stečaju - objašnjava Jokić.       

Vrijednost i dugovi

Knjigovodstvena vrijednost "Bosanke" je 7,7 miliona maraka, dok dugovi iznose devet miliona maraka. Za stotinjak radnika "Bosanke" Vlada RS iz sredstava Socijalnog programa obezbijedila povezivanje radnog staža i oni su upućeni na Zavod za zapošljavanje.                                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana