Za 202 preduzeća više od sedam miliona KM

Marina Čigoja
Za 202 preduzeća više od sedam miliona KM

BANjA LUKA - Predstavnici 202 preduzeća iz Republike Srpske potpisali su juče sa Vladom RS ugovor o dodjeli sredstava za podsticanje izvoza za 2009. godinu, na osnovu kojeg je ovim preduzećima dodijeljeno ukupno 7.040.000 maraka. Novac će na račune preduzeća biti uplaćen do 5. oktobra.

Ugovore sa predstavnicima preduzeća potpisao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac, koji je istakao da Vlada RS nastoji da, koliko god je to moguće, pomogne preduzetnicima u borbi za održanje proizvodnje i radnih mjesta.

- Da ta borba ima uspjeha, pokazuju i statistički podaci, koji govore da su i u ovoj kriznoj godini napravljeni pozitivni pomaci kada su u pitanju preduzeća iz ove oblasti - istakao je Puhalac i dodao da ova preduzeća zapošljavaju ukupno 21.340 radnika, te da su u prošloj godini ostvarila prihod od 1,6 milijardi maraka.

On kaže da je novac odobren za 61 preduzeće iz oblasti metalske i elektroindustrije, 69 iz drvne industrije, 43 iz oblasti tekstilne, 17 iz prehrambene i 12 preduzeća iz ostalih sektora.

Direktor preduzeća "Novoteks" iz Trebinja, koje je dobilo 83.000 maraka Ljiljana Mastilović, rekla je da osnovni problem ovih preduzeća to što nemaju dovoljno obrtnih sredstava.

- Novac ćemo iskoristiti da zamijenimo jedan dio osnovnih sredstava za moderniji, da bismo mogli učestvovati u tržišnoj utakmici. Ovo je mala kap, ali će značiti - istakla je Mastilovićeva.

Podsticaj od 89.000 maraka dobio je i banjolučki "Celeks", koji svoje proizvode izvozi u 12 zemalja Evropske unije.

- Ove godine ostvarili smo porast proizvodnje za oko pet odsto. Sredstva dobijamo već treći put i to je za nas znak da sigurno idemo naprijed, a novac ćemo iskoristiti za investiranje - istakao je direktor ovog preduzeća Predrag Donjak.

Podsticaji

Slobodan Puhalac je istakao da je u posljednje četiri godine, koliko Vlada i resorno Ministarstvo dodjeljuju sredstva za podsticaje, 521 preduzeće dobilo oko 19,75 miliona maraka, a ona zapošljavaju 55.215 radnika. On je dodao da će nastojati da i dalje podržava dobre projekte i razvoj proizvodnje i uspješno poslovanje preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana