Za 198 preduzeća 20 miliona KM

Jelena Bjelica, Foto: G. Šurlan
Za 198 preduzeća 20 miliona KM

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče ugovore sa tri od 198 preduzeća, koliko ih je ukupno dobilo subvencije za podsticaj izvoza u ovoj godini, za šta je obezbijeđeno 20 miliona maraka.

- Na javni poziv se javilo 326 preduzeća od kojih je 198 zadovoljilo uslove javnog konkursa i dobiće subvencije koje će biti isplaćene u sljedećih deset dana. Uvjeren sam da će to biti dodatan stimulans kompanijama da na svjetskim i evropskim tržištima ostvare još bolje rezultate u izvozu svoje robe - istakao je Kovačević.

Po njegovim riječima, količina izvoza nije bila osnovni kriterijum, iako je imala uticaja u dodjeli sredstava.

- Glavni kriterijum bilo je uvođenje savremenih tehnologija i opreme, izgradnja proizvodnih objekata, razvoja i inovacija i uvođenje sistema kvaliteta - kazao je Kovačević.

Direktor fabrike obuće "Sanino" Radovan Pazurević je istakao da su dobili 154.000 KM.

- Poslovanje obućarske, kožarske i tekstilne industrije u ovoj godini je bilo najteže u posljednjih nekoliko godina, pa nam ovaj podsticaj veoma znači. Sredstva koja smo dobili pomoći će nam prvenstveno u smislu tehnološkog jačanja - kazao je Pazurević.

Direktor preduzeća "Bentoprodukt" iz Šipova Saša Grbić rekao je da su u prvoj godini poslovanja uspjeli izvesti proizvode u vrijednosti većoj od dva miliona maraka.

- Oko 95 odsto naših proizvoda izvozimo, a 141.000 maraka podsticaja iskoristićemo za uvođenje novih proizvodnih programa i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Grbić.

Direktor preduzeća "Mreža netvork" Zoran Tošić je naglasio da su dobili 143.950 KM za podsticaj izvoza.

- Svi znamo da su izvozna preduzeća kičma svake zemlje. Izvoznici će se i dalje boriti da privreda u Srpskoj opstane i da dođu nova privredna udruženja - kazao je Tošić.

Iduća godina

- U sljedećoj godini obezbijedićemo 20 miliona maraka za podsticaj izvoza i razvoj privrede. Nadamo se da ćemo preduzećima u prvoj polovini godine uspjeti da dodijelimo ta sredstva. To bi izvoznicima omogućilo da se u teškoj godini koja nam predstoji na izvjestan način još bolje pozicioniraju na tržištima na koja izvoze svoju robu - kazao je Kovačević.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana