Vrtoglav skok japanskog jena

Glas Srpske
Vrtoglav skok japanskog jena

FRANKFURT - Kurs američke i evropske valute krajem prošle sedmice su na svjetskim tržištima vrtoglavo pali prema japanskom jenu, pri čemu je dolar oslabio zbog anemičnih ekonomskih pokazatelja, dok je evro pod pritiskom zbog grčke dužničke krize, prenijele su agencije.

Evro je i dalje pod pritiskom fiskalnih problema u Grčkoj, dok se čeka da ta članica evrozone ponudi na tržištu državne obveznice s rokom dospijeća od deset godina, kako bi otplatila dospjele dugove.

Dolar je prema evropskoj valuti oslabio 0,33 odsto, pa je cijena evra porasla na 1,3640 dolara. U odnosu, na japansku valutu, kurs dolara strmoglavio se 2,95 odsto, na 88,90 jena.

I evropska je valuta oslabila prema japanskoj, i to za 2,70 odsto, pa joj je cijena zaronila na 121,19 jena. U jednom je trenutku potonula na samo 120,44 jena, najniži nivo u godini.

Zbog slabih ekonomskih podataka, među kojima su oštar pad prodaje kuća, pad povjerenja potrošača i rast nezaposlenosti u SAD-u, dolar se našao pod snažnim pritiskom. S druge strane, jen jača zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta tamošnje industrije i potrošnje stanovništva, ali i zbog nesigurnosti na svjetskim tržištima akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana