Vrijednost franka i dalje ne pada

T. Š.
Vrijednost franka i dalje ne pada

BANjALUKA - Srednji kurs franka ni juče nije padao, te je iznosio rekordnih 1,8 KM, uprkos mjerama koje je preduzela Švajcarska narodna banka kako bi obuzdala rast svoje valute.

Zabrinutost lica koja su se u BiH zadužila u francima sve je veća, kao i rate kredita koje otplaćuju, međutim, nadležne institucije u BiH još nisu pristupile uvođenju mjera kojim bi se zaštitili dužnici.

Za razliku od BiH, Vlada Hrvatske, koja je od banaka zatražila da se rate stambenih kredita u švajcarskim francima fiksiraju po kursu od 5,8 kuna, odlučila je da će bankama uvesti porez ako ne prihvate prijedlog o pomoći građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima.
Vlada Hrvatske na ovaj način je objavila rat najvećim bankama, koje su se potcjenjivački odnosile prema njenoj inicijativi za pomoć građanima koji su digli kredite u švajcarskim francima.

Da rast franka sve više ugrožava i švajcarsku privredu, potvrđuju i najave da će se stopa nezaposlenosti u Švajcarskoj znatno povećati ukoliko franak ne oslabi na nivoe sa početka jula.

Franak je dostigao rekordni nivo u odnosu na evro i dolar zbog straha za sposobnost razvijenih privreda da servisiraju svoje dugove. Švajcarska centralna banka procijenila je sredinom prošle sedmice da je franak precijenjen i da ugrožava izvozno orijentisanu privredu, preduzevši mjere kako bi podstakla pad njegove vrijednosti. Švajcarski mediji su juče objavili da će švajcarska vlada uskoro preduzeti dodatne mjere kako bi ublažila uticaj snažnog franka na privredu.

Dužnici

Od ukupnog iznosa odobrenih kredita u BiH, ukupno je plasirano oko 690 miliona KM kredita izraženih u švajcarskim francima.

U Centralnoj banci BiH su podsjetili da su stanovnici koji su sklapali ugovore za ovakve kredite danas u nezahvalnoj poziciji jer su prihvatili kursni rizik koji je uvijek prisutan, odnosno rizik od rasta ili padanja.

- Od 2006. do 2008. godine CHF je padao u odnosu na evro i u tom periodu je klijentima, odnosno korisnicima kredita bilo povoljno kretanje, a rata se smanjivala. Međutim, od 2008. godine, kada je franak počeo da raste, povećale su se i obaveze dužnika - naveli su u CB BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana