Vrbasu olakšan izvoz robe iz BiH

Tanja Milaković
Vrbasu olakšan izvoz robe iz BiH

BANjA LUKA - "Nova drvna industrija Vrbas" iz Banje Luke od sada će kamione natovarene robom direktno slati na granični prelaz, jer će zahvaljujući pojednostavljenoj carinskoj proceduri postupak carinjenja završavati u krugu fabrike.

Rekao je ovo juče direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević uručujući prvo odobrenje za "Lokalno (kućno) izvozno carinjenje" direktoru "Vrbasa" Dragiši Kaliniću.

- To znači da kamioni natovareni robom više nisu obavezni da idu na carinsku ispostavu, nego odmah na granični prelaz i izlaze iz BiH. Ovo olakšanje biće povjereno samo onim preduzećima koji su u prethodnom periodu ispoštovali sve propise o indirektnom oporezivanju. Preduzeću "Vrbas"  dodjelom ovog odobrenja za lokalno carinjenje potvrđujemo da im potpuno vjerujemo i da nećemo provjeravati njihove natovarene kamione - objasnio je Čaušević.

Pomoćnik direktora UIO BiH u sektoru za carine Bogdan Novaković kazao je da je uvođenje pojednostavljeni carinskih procedura prvi korak ka usklađivanju carinskog zakonodavstva BiH sa carinskim zakonodavstvom EU.

Čaušević je naglasio da nije lako dobiti pomenuto odobrenje i da su prije dodjele strogo razmotreni svi rizici.

- Samo je nekoliko stotina preduzeća u BiH koja u posljednjih 14 godina nisu napravila nijedan prekršaj. Planiramo da u narednom periodu odobrenje za lokalno carinjenje dodijelimo i fabrici "Birač" iz Zvornika, zeničkom "Mital stilu", fabrici obuće "Bosna" iz Banje Luke, sarajevskoj "Preventi", te "Aluminiju" iz Mostara.

Direktor "Vrbasa" Dragiša Kalinić rekao je da je osnovna orijentacija ove kompanije izvoz i osvajanje novog tržišta, te da će primjena dodijeljenog odobrenja olakšati poslovanje svih privrednih subjekata koje se bave izvozom.

- Imaćemo direktne godišnje uštede od dva do tri odsto, što znači 100 maraka po kamionu. Međutim, mnogo su značajnije što će ovo omogućiti brži transport do kupca i bržu naplatu - rekao je Kalinić.

Izvoz

Dragiša Kalinić istakao je da za sedam mjeseci ove godine učešće izvoza u ukupnom prihodu "Vrbasa" iznosi 63 odsto, te da izvoze u Italiju, Austriju, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru. On je dodao da su u toku završne aktivnosti za pokretanje izvoza u Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku, kao i u afričke zemlje. Kalinić je naglasio da "Vrbas" trenutno zapošljava 370 radnika, te da je u planu povećanje broja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana