Vraćen porez za 50.000 građana

Nada Branković
Vraćen porez za 50.000 građana

BANjA LUKA - Poreska uprava Republike Srpske će u 2009. godini nastaviti da vraća višeplaćene poreze po osnovu smanjenja poreske osnovice za izdržavane članove porodice i po osnovu kamata na stambene kredite.

Zamjenik direktora Poreske uprave RS Mile Banika je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio da je PURS vratila poreze za više od 50.000 građana koji su podnijeli zahtjeve, a preostalo je oko hiljadu onih koji su bili sporni.

- U toku 2009. godine isplata i obračuni plata zaposlenih će se vršiti po bruto osnovici, dok će poslodavci biti ti koji će zaposlenima vraćati porez preko obračuna bruto plate - kaže Banika.

U idućoj godini, dodao je, u planu je i realizacija planova vanbuyetskih fondova i lokalnih zajednica.

- Ovu godinu pamtićemo i po visokoj naplati poreskih obaveza, a ono što je najznačajnije je to što je PURS naplatio deset odsto više javnih prihoda, odnosno oni su za 30 odsto viši nego u istom periodu lani - naveo je Banika.

U ovom momentu, dodao je, naplaćeno je 1.700.000.000 maraka svih vrsta obaveza koje servisira PURS, a u istom periodu lani naplaćeno je 1.500.000.000 maraka.

- Kada je riječ o fiskalizaciji, do sada je fiskalne kase uvelo blizu 24.000 poreskih obveznika - naglasio je Banika.

Dodao je da je do 31. marta 2009. godine produžen rok za fiskalizaciju za veleprodajne djelatnosti i za usluge koje se obavljaju između PDV obveznika.

Poreska uprava RS je u 2008. godini primila 80 mladih ljudi sa visokom stručnom spremom, od kojih je 50 primljeno u stalni radni odnos, dok je njih 30 zaposleno u svojstvu pripravnika.

Kontrole

Od početka fiskalizacije, inspektori Poreske uprave RS obavili su hiljadu kontrola i podnijeli 600 prekršajnih naloga u iznosu od pola miliona maraka protiv lica koja nisu ispoštovala proces fiskalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana