Vraćanje PDV-a ispraznilo kasu

Svjetlana Tadić
Vraćanje PDV-a ispraznilo kasu

Banjaluka - Rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba da preduzme sve zakonske mjere da bi se povećala naplata prihoda od indirektnih poreza, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora UIO.

Prema podacima Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO, u prvom kvartalu ove godine naplaćeno je 1,06 milijardi KM neto prihoda, što je za 2,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

- Bruto prihodi su povećani za sedam miliona KM, dok je primijećen pad neto prihoda za 26 miliona KM, zbog povećanja povrata PDV-a u odnosu na prvi kvartal prošle godine - saopšteno je iz UO UIO poslije sjednice, koja je održana u Banjaluci.

Predsjedavajući UO Nikola Špirić nije htio da daje izjave poslije sjednice, kao ni ministri finansija RS i FBiH.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina rekao je prije početka sjednice da se moraju naći razlozi za pad prihoda.

- Već imamo prijedloge određenih mjera i pokušaćemo popraviti stanje. Indikativno je da raste povrat PDV-a, ali ne i izvoz i ta situacija biće razmatrana - rekao je Krajina i dodao da je već definisano pet, šest prijedloga mjera za poboljšanje stanja.

UO UIO razmatrao je i zaključke sa prošle sjednice, koja je bila posvećena ubiranju prihoda i naplati dugovanja, te zaključio da će biti neophodne izmjene zakona, posebno kod naplate akciza na duvan i duvanske prerađevine, te naftne derivate.

U martu je zabilježen pad prihoda kod svih glavnih grupa indirektnih poreza, što se odrazilo i na ukupnu naplatu, a problemi sa naplatom bili su evidentni još u februaru.

Koeficijenti

Upravni odbor UIO juče nije usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda za period april-jun 2013. godine. Zaključeno je da je prije toga neophodno analizirati stanje u oblasti krajnje potrošnje, te je UO donio odluku da se raspiše konkurs za popunu upražnjenog mjesta u Jedinici za krajnju potrošnju iz FBiH, čime bi poslije dužeg vremena ta jedinica trebalo da bude kompletirana. Procedura izbora kandidata iz RS završena je još prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana