Volstrit blizu dna

Glas Srpske
Volstrit blizu dna

NjUJORK, LONDON, TOKIO - Cijene dionica na Volstritu pale su 38 odsto ispod prosjeka dugoročnog trenda američkog tržišta, čime se njujorška berza približila najvećim istorijskim gubicima što bi moglo značiti da se nalazi veoma blizu dna, zaključuje u analizi "Market voča".

 Na Volstritu su u srijedu cijene dionica potonule na najniži nivo u više od pet godina jer su mnoge kompanije razočarale svojim poslovnim rezultatima, smanjile procjene budućih prihoda i dobiti, te najavile otkaze. Dow Jones indeks potonuo je 5,69 odsto,  S&P indeks strmoglavio se 6,1 odsto, a Nasdalj indeks pao je 4,77 odsto. Snažno su pale cijene dionica naftnih kompanija, pa je S&P indeks energetskog sektora potonuo više od 10 odsto.

Dionice "Exxon Mobila" i "Conco Phillipsa" pojeftinile više od devet odsto. Više od 6,5 odsto, pale su i cijene dionica "Boinga", AT&T-a i "Merka", nakon što su te kompanije dale saopštenja o padu dobiti u proteklom tromjesečju. Pri tome su ili smanjile procjene budućih rezultata ili upozorile na neizvjesno privredno okruženje, dok je farmaceutski gigant "Merk" najavio i otpuštanje 12 odsto zaposlenih.

Ulagače su zabrinule i vijesti o padu cijena dionica i povlačenju ulagača s tržišta zemalja u razvoju, što pokazuje da se posljedice kreditne krize šire iz SAD i Evrope i na te zemlje. Cijena dionice "Vehovije" pala je više od šest odsto, nakon što je dala izvještaj o gubitku u trećem kvartalu od 23,9 milijardi dolara, što je rekordni gubitak jedne banke u svijetu u ovoj kreditnoj krizi. Dionica "Vels Farga", koji preuzima "Vehoviju" pojeftinila je više od četiri odsto.

Rekordan pad dionica na Wall StreetuNajveća je gubitnica juče bila dionica "Sandiska", koja je pojeftinila više od 31 odsto, nakon što je južnokorejski "Samsung" povukao ponudu za kupovinu tog američkog proizvođača čipova zbog, kako je saopštio, sve većih gubitaka kompanije i nesigurne perspektive.

Mada su kamate na međubankarskom tržištu nastavile padati, to juče nije oraspoložilo ulagače na Volstritu, jer jača strah od recesije na šta ukazuje i jučerašnji skok VIX indeksa Čikaške berze opcija, takozvanog "indeksa straha" za gotovo 13 odsto. Na to ukazuje i mršav obim trgovine, pa je na Volstritu vlasnike zamijenilo 1,56 milijardi dionica, što je znatno ispod prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 1,9 milijardi.

I Azijske berze tonu za Njujorškom, pa su dionice pale na najniži nivo od maja 2004. godine. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks potonuo više od četiri odsto, a za toliko su pale i cijene dionica u Hong Kongu. Najviše su, više od osam odsto, pale cijene dionica u Južnoj Koreji, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u minusu oko 5,5 odsto.  Ulagače na azijskim berzama uznemirio je i podatak da je rast japanskog izvoza u septembru iznosio samo 1,5 odsto, što je znatno manje od očekivanja analitičara. Pri tome je izvoz u SAD pao već 13. mjesec zaredom, dok je izvoz u Evropsku uniju pao već četvrti put u pet mjeseci.

Evropske berze

Na većini evropskih berzi vodeći su indeksi blago porasli zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, ali je trgovanje oprezno. FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica na dobitku je 0,9 posto, na 882 boda, nakon što je juče potonuo 5,4 posto. U plusu je, oko 0,8 odsto, i londonski FTSE indeks, dok je DAX indeks Frankfurtske burze u minusu oko 0,8, a pariški CAC indeks oko 0,1 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana