Volfgang Kulterer - Ja sam žrtveno jagnje

Glas Srpske
Volfgang Kulterer - Ja sam žrtveno jagnje

KLAGENFURT - Nevin sam po svim tačkama optužnice. Ja sam izabran za žrtveno jagnje, dok su pravi krivci za loše poslovanje Hipo Alpe Adrija banke moji nasljednici u upravi, te bavarska Bajern LB banka, koja je Hipo kupila 2007. godine.

Rekao je ovo u petak u Klagenfurtu bivši šef uprave Hipo Alpe Adrija banke Volfgang Kulterer, na prvoj konferenciji za novinare nakon što je pušten iz istražnog zatvora u kojem je bio od sredine avgusta.

Kulterer je pred više od pedeset novinskih ekipa rekao da je nevin za sve za šta ga terete, prenijeli su hrvatski portali.

- Katastrofa sa gubitkom milijardi evra u Hipu se dogodila poslije mog odlaska iz banke - rekao je Kulterer i naglasio da se pravi skandal i uništavanje svih poslovnih vrijednosti dogodio onda kada je Hipo banka prodata bavarskoj Bajern LB.

Optužbe da je uzimao novac iz banke u koferima Kulterer je nazvao "svinjarijom".

- Uopšte nisam bio odgovoran niti upoznat sa poslovima Hipo banke na Balkanu, a sa Hajderom, koga etiketiraju kao političkog pokrovitelja ekspanzije Hipo Alpe Adrija grupe, nisam imao blizak odnos - rekao je Kulterer.

Na pitanje novinara kako je platio kauciju od pola miliona evra da izađe iz pritvora, Kulterer je rekao da su novac skupili njegovi prijatelji i komšije.

- Bio sam šokiran kada su me uhapsili, ali sam se ubrzo oporavio. Tromjesečni pritvor iskoristio sam da se fizički i psihički oporavim. Svakodnevno sam vježbao i čitao - rekao je Kulterer.

Viši sud u Gracu odlučio je nedavno da Kulterer može biti pušten na slobodu uz kauciju od pola miliona evra.

Ovog 56-godišnjeg bivšeg bankara, koji je 15 godina bio na čelu Hipo Alpe Adrije, austrijsko državno tužilaštvo tereti za pronevjeru i falsifikovanje bankarskog bilansa u banci.

Trošak

Volfgang Kulterer rekao je da je za godinu dao advokatima 1,5 miliona evra te da je novčano na istoj poziciji kao prije 25 godina, kada je tek ušao u bankarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana