Voditi računa o nepovoljnom trendu rasta loših kredita

Agencije
Voditi računa o nepovoljnom trendu rasta loših kredita

Sarajevo - Bankari u BiH smatraju da u narednom periodu treba posebno voditi računa o nepovoljnom trendu rasta loših kredita, te da bi u tom smislu trebalo donijeti odgovarajuće mjere.

Oni su na redovnom godišnjem sastanku "Banke i finansijske institucije", koji je u organizaciji Udruženja banaka BiH održan na Jahorini, razgovarali o budućim izazovima za bankarski sektor, daljoj implementaciji zahtjeva za kapitalom, te oGraničenjima i podsticajima za veći kreditni obim u BiH.

Iz Udruženja banaka BiH danas je saopšteno da su bankari predstavnicima finansijskih institucija iznijeli niz problema s kojima se susreću u redovnom poslovanju, posebno lošu pravnu zaštitu kada je riječ o statusu banaka kao povjerilaca u kreditnim poslovima.

Na sastanku je najavljeno povećanje nivoa osiguranih depozita u BiH što su pozdravili svih učesnika.

Ustanovljeno je da postoji potreba za intenzivnijim stručnim dijalogom bankara i nadležnih institucija, naročito u svjetlu poboljšanja poslovnog ambijenta.

Na skupu je konstatovano da bankarstvo BiH u ključnim segmentima poslovanja ne stoji lošije od zemalja u okruženju, a pozdravljeni su i napori Centralne banke BiH, entitetskih ministarstava finansija i agencija za bankarstvo za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i rasta kreditnih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centralne banke BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, entitetskih agencija za bankarstvo, 19 komercijalnih banaka i Asocijacije poslodavaca BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana