Vlast planira izvoz novih 6.000 radnika

Marijana Miljić
Vlast planira izvoz novih 6.000 radnika

Banjaluka - Odliv radne snage iz BiH može se očekivati i u idućoj godini, a prema prvim procjenama, samo u dvije zemlje planirano je da budu upućeno skoro 6.000 radnika.

Nastavak zapošljavanja u zemljama sa kojima BiH ima zaključen sporazum i prednacrt plana rada za 2018. godinu ugradila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. U ovoj agenciji očekuju da će posredovati u pronalasku posla za 4.800 osoba u Sloveniji i 900 u Njemačkoj.

- Ovaj dokument uskoro će biti u formi nacrta, a na kraju zeleno svjetlo daje Savjet ministara BiH. Kao i proteklih godina, planirali smo odliv radne snage skoro na istom nivou - kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje.

U Sloveniju je samo u prvom kvartalu ove godine otišlo i zaposlilo se 1.509 radnika, a u Njemačkoj zaključno sa junom 417. U ove dvije zemlje je do sada posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje posao dobilo čak 14.613 osoba iz BiH. Platu u Sloveniji zarađuje 11.495, a u Njemačkoj 3.118 osoba iz BiH.

Poslodavci su putem seminara i analiza nastojali da ukažu vlastima na problem odliva radne snage i opasnost da će ostati bez kvalifikovanih radnika bez obzira na visoku stopu nezaposlenosti.

- Jasno smo im predočili šta nas čeka kroz nekoliko godina ako bude nastavljen ovaj tempo odlaska radne snage. Ne možemo u potpunosti spriječiti odlazak radnika, ali moramo krenuti u susret pronalasku rješenja za ovaj problem, a ne sjediti skršenih ruku. Odlaska će biti uvijek, ali zbog prekomjernog odliva naših građana u inostranstvo poslodavce čeka teška sudbina, jer se mnogi već sada suočavaju sa nedostatkom određenog kadra - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On smatra da bi Agencija za rad i zapošljavanje BiH više trebalo da se posveti pronalasku posla nezaposlenima na domaćem umjesto na inostranom tržištu.

- Sve institucije bi trebalo da se uključe zajedno sa poslodavcima i sindikatima u stvaranje što boljeg poslovnog ambijenta. Na taj način natjerali bi i poslodavce da ozakone svoje poslovanje na domaćem tržištu, smanje sivu ekonomiju i učine sve da bude povećana produktivnost kako bi samim tim došlo i do rasta plata. Na taj način ljudi bi ostajali. Ovako mi im pomažemo samo da bježe u inostranstvo. To nikako nije logično - rekao je Škrebić.

Poslodavci su, prema njegovim riječima, iznijeli i rješenja za problem.

- Treba što prije iznaći mogućnosti da dođe do smanjenja oporezivanja rada, a da za tu stopu za koju bi bile smanjene stopa poreza i doprinosa porastu plate - naveo je Škrebić.

Poslodavci ističu da, umjesto razvoja domaćeg poslovnog ambijenta, političari doprinose odlasku radne snage, jer stvaraju nestabilnu situaciju u zemlji.

- Od njih stalno slušamo pominjanje rata i zveckanje oružjem. To nikuda ne vodi. Zbog toga mnoge porodice žele da odvedu djecu iz zemlje. Mnogi i ne odlaze zbog većih plata, već zbog nestabilne političke situacije koja svakodnevno potresa zemlju - naveo je Škrebić.

Sporazumi

BiH pored sporazuma o zapošljavanju radnika u Sloveniji i medicinara u Njemačkoj ima sklopljen ugovor o zapošljavanju i sa Srbijom. Od polovine prošle godine aktivan je i sporazum o zapošljavanju stanovništva iz BiH u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana