Vlast diže namete, privrednici bunu

Željka Kokot
Vlast diže namete, privrednici bunu

Banjaluka - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je juče nacrte izmjena i dopuna seta zakona koji će omogućiti podizanje akciza, čime su vapaji privrednika da vlast odustane od novih nameta pali u vodu.

Nacrti zakona odnose se na povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo, alkoholna pića i prirodne rakije. Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol biće usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja, dok će novac od povećanja nameta na naftne derivate biti korišćen za gradnju autoputeva i puteva.

Upravni odbor UIO je na prošloj sjednici usvojio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, a juče izmjene i dopune Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

- Izmjene pomenuta dva zakona omogućiće da se na posebnim podračunima prikupljaju sredstva od namjenskih akciza i putarine koje se usmjeravaju u entitetske zdravstvene fondove i izgradnju autoputeva i puteva, te se precizira način raspodjele entitetima i Brčko distriktu. Nacrti izmjena i dopuna ovih zakona biće upućen u da u proceduru Savjetu ministara, a konačnu riječ daće Parlamenat BiH - saopšteno je iz UIO.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da vlast ne odustaje od podizanja nameta iako se domaća privreda i bez toga nalazi u veoma teškoj situaciji.

- To će biti novi udar na privredu koja pati od hronične nekonkurentnosti zbog visokih poreza, nameta i nedostatka podsticaja - kaže Vasić apelujući na ministre i poslanike u Sarajevu da dobro razmisle prije nego što donesu odluku o dodatnom opterećenju privrede navodeći da će od njihovog ponašanja zavisiti i budući koraci privrednika.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da su privrednici jasno poručili da je planirano povećanje akciza apsolutno neprihvatljivo.

- Smatram da je zbog stanja u kojem se nalazi privreda trebalo još jednom sagledati opravdanost i visinu povećanja akciza. Podizanje akciza bilo bi djelimično opravdano samo ukoliko bi sav prikupljeni novac bio korišćen za namjene za koje je predviđen. Mi smo skeptični da će sav taj novac biti upotrijebljen za gradnju autoputeva i puteva i za saniranje dugova zdravstvenih fondova - kazao je Ćorić.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da prevoznici ne mogu i neće pristati na povećanje akciza.

- To bi uz poskupljenje goriva, koje je neizbježno, jer nafta godinama nije bila jeftinija, bilo fatalno po naše poslovanje. Privrednici iz cijele BiH su podržali našu inicijativu da se konačno stane u kraj bahatosti institucija na nivou BiH. Tokom sedmice ćemo održati hitan sastanak na kome ćemo pozvati i prevoznike iz FBiH da nam se pridruže u blokadi institucija u Sarajevu, a nisu isključene ni blokade saobraćajnica i graničnih prelaza - kaže Grbić i dodaje da su protesti jedino rješenje, jer dijalog nije dao nikakve rezultate.

Grbić je kazao da BiH dnevno troši 120 cisterni goriva od kojih UIO inkasira 1,2 miliona KM.

- To je 540 miliona KM godišnje. Novac od povećanja akcize neće ići u izgradnju autoputeva, već će krpiti rupe u praznim budžetima. Da su taj novac koji ubiru od 2010. godine koristili za izgradnju autoputeva, do sada bismo se vozili crvenim tepisima - rekao je Grbić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će ministri iz RS glasati u zavisnosti od prijedloga članova UO UIO i da će mišljenje iznijeti na sjednici Savjeta ministara.

- Mislim da postoji neka vrsta spremnosti ministara iz RS da podrže ovo u vezi sa akcizama na naftu, jer mislim da je ovo povoljan trenutak. Za izgradnju infrastrukture nam je potrebno više sredstava kroz akcize na gorivo. Imamo rezervu prema akcizama na alkohol, duvan i gas, jer nije pametno samo njih povećati bez reforme zdravstvenog sektora oba entiteta - rekao je Šarović.

Predviđeno povećanje akcize (KM po litru)

0,15 - gorivo

0,15 - auto-gas

0,15 - pivo

2,5 - prirodne rakije

5 - alkoholna pića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana