Vlasniku deset dana da sasluša radnike

Dragana Keleč
Vlasniku deset dana da sasluša radnike

BANjALUKA - Ako u idućih deset dana predstavnici vlasti, sindikata i većinski vlasnik "Fabrike duvana" Banjaluka ne pronađu rješenje za probleme zaposlenih u ovom preduzeću, radnici će stupiti u generalni štrajk od kojeg neće odustati sve dok ne ostvare svoja prava.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Banjaluka Miroslav Marinković. On je kazao da je Izvršni odbor sindikata ovog preduzeća na jučerašnjem sastanku donio zaključak da prije odluke o stupanju u generalni štrajk još jednom pozove i predstavnike vlasti i Saveza sindikata da sa većinskim vlasnikom "Fabrike" pokušaju naći izlaz iz trenutne situacije u firmi.

- Radnici su u strahu, jer se na njih svakodnevno vrši pritisak da odustanu od štrajka. Često se spominje i stečaj preduzeća ako do štrajka dođe - rekao je Marinković i dodao da se radnicima prijeti i da preduzeće nikada više neće biti pokrenuto, ako budu štrajkovali.

- Bez obzira na to radnici i sindikat još uvijek su jedinstveni u svojoj namjeri da vrate prava koja su im oduzeta - rekao je Marinković.

Istakao je da je sindikalna organizacija "Fabrike duvana" tražila pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

- Od Ministarstva očekujemo da organizuje sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata i većinskog vlasnika "Fabrike" i da pokuša da spasi preduzeće - kazao je Marinković i dodao da se nada da bi u idućih desetak dana trebalo da bude riješena agonija radnika "Fabrike duvana".

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja rekao je da su se predstavnici ovog Ministarstva odazvali prvom pozivu sindikata banjalučke "Fabrike duvana", ali su ih vlasnici fabrike vratili sa kapije preduzeća.

- Ministarstvo će se svakako uključiti u rješavanje problema u ovoj fabrici - kazao je Kopanja.

Radnici banjalučke "Fabrike duvana" održali su 2. novembra jednočasovni štrajk upozorenja zbog loše situacije u kojoj se nalazi ovo preduzeće, te najavili generalni štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Zahtjevi

Radnici banjalučke "Fabrike duvana" traže da rukovodstvo i većinski vlasnik preduzeća ponište odluke o otkazima, zahtijevaju poštivanje odluke o najnižoj cijeni rada od 205 maraka, te isplatu regresa i troškova prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana