Vladimir Putin - SAD paraziti globalne ekonomije

Glas Srpske
Vladimir Putin - SAD paraziti globalne ekonomije

MOSKVA - Premijer Rusije Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da žive preko svojih mogućnosti "kao paraziti" globalne ekonomije i kazao da dominacija dolara predstavlja prijetnju finansijskim tržištima.

- Oni žive preko svojih mogućnosti i prebacuju dio težine svojih problema na svjetsku ekonomiju - rekao je Putin, prenijele su agencije.

Putin je kazao da se u Rusiji nalazi velika količina američkih akcija i obveznica, tako da ukoliko u Americi prestane da funkcioniše  sistem, to će pogoditi cijeli svijet.

- Zemlje kao što su Rusija i Kina drže značajan dio svojih rezervi u američkim vrijednosnim papirima  i mislim da bi trebalo da postoje druge, rezervne valute - kazao je Putin.

Analitičari prognoziraju da će zakon izglasan u Predstavničkom domu Kongresa SAD koji dozvoljava povećanje granice zaduženja države i smanjuje javne troškove za više od 2.000 milijardi dolara samo minimalno uticati na američku privredu u iduće dvije godine.

Gotovo svi rezovi u potrošnji biće učinjeni 2014. godine i kasnije. Pristup je u skladu sa opomenama šefa Federalnih rezervi Bena Bernankea i mnogih ekonomista da bi suviše velika i brza kresanja mogla da ugroze slab ekonomski oporavak.

Ipak, zakon koji treba da bude potvrđen i u Senatu, neće ni mnogo pomoći privredi SAD, bar ne u kraćem roku, kažu ekonomisti.

Prema dogovoru, diskrecioni troškovi države - koji se ne odnose na penzije i zdravstvenu zaštitu - biće smanjeni za 21 milijardu dolara iduće godine i za 42 milijarde dolara 2013. Zajedno, ovi rezovi čine oko dvije desetine jednog procenta dvogodišnjeg učinka američke privrede, tako da će njihov uticaj biti mali.

Rezovi će se popeti na 75 milijardi dolara 2015. godine i 156 milijardi dolara 2021. Ukupno, prva faza smanjenja troškova uštedjeće 917 milijardi dolara tokom deset godina. Kongres tek treba da odluči o drugoj fazi umanjenja od ukupno 1.500 milijardi dolara.

Manji državni troškovi mogu da znače manje novca za autoputeve, stambenu izgradnju, naučna istraživanja i bilo koji drugi program vlade.

Kompanije koje rade za vojsku takođe mogu da budu pogođene. Odgađanje dubokih rezova kupuje vrijeme ekonomiji. Danas američka privreda nije u stanju da dobro podnese šokove: nezaposlenost je i dalje 9,2 odsto, stanovništvo troši manje, plate stagniraju a ekonomski rast je najsporiji od kraja recesije juna 2009. godine.

Gurija

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhel Gurija rekao je da dogovor o podizanju gornje granice američkog duga predstavlja olakšanje, ali će biti potrebni dalji pregovori o mnogo većem smanjenju potrošnje kako bi se riješio problem prezaduženosti SAD.

- Prisutan je opšti utisak olakšanja zbog postizanja dogovora. Jasno je da smo time preskočili veliku prepreku, ali pitanje suštine američkog duga i dalje ostaje neriješeno na srednji i duži rok - izjavio je Gurija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana