Vlada Srpske kupila firmu Jelšingrad

Marijana Miljić
Vlada Srpske kupila firmu Jelšingrad

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske kupila je juče na drugoj licitaciji u Privrednom sudu u Banjaluci Fabriku alatnih mašina "Jelšingrad" za 8.263.620 maraka.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slavica Bogdanović kazala je da će Vlada ispoštovati plan reorganizacije preduzeća, koji su usvojili organi stečajnog postupka, te da će održati proizvodnju i zaposliti nove radnike.

- Planom reorganizacije preduzeća predviđen je nastavak postojeće djelatnosti, uz mogućnost uvođenja novih djelatnosti, ako to bude neophodno - kazala je Bogdanovićeva i dodala da je Vlada jedina bila spremna da kupi cjelokupnu imovinu "Jelšingrada".

Ona je naglasila da su rad i proizvodnja u "Jelšingradu" značajni za lokalnu zajednicu, zbog čega se Vlada i odlučila da kupi imovinu firme.

- Poslije potpisivanja ugovora o kupoprodaji, Vlada će imenovati organe i nastaviti sa planom reorganizacije preduzeća - kazala je Bogdanovićeva.

Stečajni upravnik u "Jelšingradu" Aleksa Nježić kazao je da je imovina preduzeća procijenjena na 24.790.633 marke, ali da je preduzeće prodato tek za trećinu procijenjene vrijednosti, odnosno za 8.263.620 maraka.

- Drago nam je da smo konačno pronašli kupca za "Jelšingrad" za kojeg vjerujemo da će ispoštovati plan reorganizacije - kazao je Nježić i dodao da je planom reorganizacije predviđeno zapošljavanje sto novih radnika.

On je dodao da dugovanja preduzeća iznose oko 30 miliona maraka.

Dugogodišnji radnik u "Jelšingradu" Nedo Nikodinović kazao je da je za firmu značajno to što je njen novi vlasnik Vlada Republike Srpske.

- Vjerujemo da će Vlada vratiti "Jelšingradu" staru slavu - kazao je Nikodinović i dodao da se radnici raduju ponovnom pokretanju svih mašina u fabrici.

Prva licitacija za prodaju "Jelšingrada" početkom septembra je propala, jer niko od ponuđača nije pristao da plati procijenjenu vrijednost imovine fabrike od 18.949.697 maraka, kao ni polovinu od ovog iznosa.

U preduzeću trenutno rade 24 radnika i 12 radnika koji su zaposleni u administraciji preduzeća. "Jelšingrad" je prije rata zapošljavao 2.500 radnika.

Kupci

Aleksa Nježić je kazao da su se kao kupci "Jelšingrada" na jučerašnjoj licitaciji pojavili i Hipo Alpe Adrija banka, Auto-škola "Jajčević" iz Banjaluke, te "Centar Kompani".

- Ovi ponuđači bili su zainteresovani samo za pojedine segmente imovine, dok je Vlada RS imala namjeru da kupi cjelokupnu imovinu preduzeća - kazao je Nježić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana