Vlada Srbije uplatila novac “Fijatu”

Agencije, Večernje novosti
Vlada Srbije uplatila novac “Fijatu”

Beograd - Ministarstvo finansija Srbije uplatilo je danas novac kompaniji “Fijat automobili Srbija”, koje je za to zajedničko srpsko-italijansko preduzeće trebalo da obezbijedi srpska država, prenose agencije.

U srpskom Ministarstvo finansija su naveli da novac nije uplaćen ranije iz tehničkih razloga, prenijeli su beogradski mediji.

Odlaže se proizvodnja “fijata 500 L”?

Početak prodaje i izvoza “fijata 500 L” proizvedenog u kragujevačkim pogonima mogao bi da bude odgođen za septembar, a razlog je nedostatak novca koji je za ovo zajedničko preduzeće trebala da obezbijedi Srbija, pišu “Večernje novosti”.

Od planiranih 83 miliona evra za pokretanje proizvodnje, navodi list, za sada je obezbijeđeno samo osam, a taj deset puta manji iznos dogovorene uplate, isplaćivaće se u narednom periodu dnevno po 200.000 evra.

Izvor lista navodi da italijanski „Fijat” potpuno razumije probleme u finansiranju Srbije i potrebu da se rashodi potpuno minimizuju, bar do rebalansa budžeta.

- Međutim, italijanska kompanija je za posao u Kragujevcu uzela kredite i uplata države joj je neophodna - kaže ovaj izvor.

Grupacija “Fijat”, prema sporazumu sa Vladom Srbije potpisanim 26. septembra 2008. godine, većinski je vlasnik (67 odsto) Fabrike automobila Srbija u Kragujevcu (FAS), dok je vlasnik preostalih 33 odsto država Srbija.

Zanimljivo je, navodi list, da je u planovima “Fijata” objelodanjenim u srijedu, za tržište SAD do početka 2014. godine, generalni direktor torinskog giganta Serđo Markione naveo da će tom najzahtjevnijem tržištu na svijetu biti ponuđeno devet modela “fijata 500”, među kojima nema “fijata 500 L” čija proizvodnja počinje u Kragujevcu.

Međutim, pominje se model “fijat 500 LH”, verzija “šumadinca” sa sedam sjedišta, koji bi, takođe kao srpski proizvod, na tržištu trebalo da se pojavi 2014. godine.

U Kragujevcu u FAS, u nisu željeli da komentarišu moguća odlaganja ranijih planova vezanih za model koji će se proizvoditi u njihovim pogonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana