Vlada SAD kreće u reformu Volstrita

Glas Srpske
Vlada SAD kreće u reformu Volstrita

VAŠINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je na posljednjem zasjedanju zakon kojim se Vladi omogućava reforma Volstrita, te daju daleko veća ovlašćenja u kontroli finansijskog tržišta, uključujući mogućnost zatvaranja kompanija koje mogu biti prijetnja po ekonomsku stabilnost zemlje, javile su agencije.

Godinu dana nakon što je ekonomska kriza ozbiljno oštetila američku privredu i zaprijetila finansijskom sistemu države, Predstavnički dom SAD odobrio je osnivanje Agencije za zaštitu finansija potrošača, čvršću kontrolu hedž-fondova i osnivanje industrijskog fonda od 150 milijardi dolara koji će biti korišćen za gašenje rizičnih kompanija i njihovo restrukturisanje.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelozi kazala je da je cilj predloženog Zakona o poboljšanju finansijske stabilnosti da se smanjenjem rizika u poslovanju spriječi ponavljanje situacije od prošle godine kada je, gotovo preko noći, došlo do propadanja velikih kompanija i banaka.

- Prijedlog Zakona, o kojem će u januaru glasati američki Senat, šalje jasnu poruku Volstritu da je zabava gotova - kazala je Pelozi.

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je Senat da odobri predloženu finansijsku regulativu.

Među novinama, u okviru Zakona je formiranje Savjeta za nadzor finansijskih usluga koji bi bio zadužen za prepoznavanje rizika koji bi mogli narušiti finansijski sistem. Zakon predviđa i mehanizme zaštite od bankrota najvećih američkih kompanija, čija bi propast izazvala sistemske poremećaje u zemlji, kao i proceduru razgradnje kompanija u slučaju kraha, na način da budu pošteđeni poreski obveznici.
Da primjena novog zakona neće ići glatko pokazuju oštri protesti i neslaganja američke Trgovinska komora i Američke bankarske asocijacije.

Republikanci

Predstavnici republikanca Predstavničkom domu suprotstavili su se ovom zakonu, koji, kako kažu,  izaziva strah i provocira nesigurnost u američkoj ekonomiji, sputavajući rast zaposlenosti, opasno previđajući bijes koji glasači iskazuju prema Volstritu, te bankarima i njihovim ogromnim prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana