Vlada RS staje u kraj rastu cijena goriva

Tanja Šikanjić
Vlada RS staje u kraj rastu cijena goriva

BANjALUKA - Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske predložiće Vladi Srpske donošenje mjera za kontrolu cijena goriva u maloprodaji, s ciljem stabilizacije tržišta, zaštite potrošača, te sprečavanja monopolskog i dampinškog formiranja cijena.

Dogovoreno je ovo juče u Banjaluci na sastanku predstavnika Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, inspekcijskih organa, te proizvođača i distributera nafte i naftnih derivata u RS.

- Ministarstvo trgovine dostaviće inspekcijskim organima imena subjekata koji vrše promet naftnih derivata, a ne dostavljaju objašnjenja o uvozu i prometu nafte i naftnih derivata, te podatke o količini, porijeklu, cijeni i kvalitetu derivata, propisanih posebnim pravilnikom - saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u Republici Srpskoj Vojin Mitrović rekao je da su trenutne cijene naftnih derivata na pumpama u Srpskoj realne.

- Nadležnima smo ukazali na visinu rafinerijskih cijena kod nas i u okruženju. Sadašnje cijene kod nas samo omogućavaju opstanak distributerima - rekao je Mitrović.

Dodao je da su predstavnici distributera naftnih derivata ukazali i na "enormno niske cijene na pojedinim benzinskim pumpama u Semberiji".

- Te cijene su čak identične rafinerijskim i one stvaraju lažnu sliku o stvarnoj cijeni naftnih derivata na ostalim pumpama - kazao je Mitrović.

On je dodao da od Vlade RS očekuje da donese konkretne mjere u idućih 15 dana, koje bi onemogućile monopol i nelojalnu konkurenciju.     

Gorivo je u Srpskoj za godinu poskupjelo za 0,70 maraka, a sa najnovijom korekcijom cijena derivati koštaju u prosjeku 2,2 marke, kao i 2008. godine kada je  barel nafte u svijetu iznosio skoro 150 dolara. Trenutna cijena nafte u svijetu je 107 dolara za barel.

Cijene goriva u Republici Srpskoj formiraju se slobodno.

Lož-ulje

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je i da Ministarstvo trgovine i turizma predloži izmjene propisa kako bi se omogućilo sankcionisanje lica koja u svoja vozila budu točila lož-ulje, kako bi se spriječilo nenamjensko trošenje ovog energenta.

Vojin Mitrović kaže da distributeri nafte podržavaju ovu inicijativu, jer se korišćenjem lož-ulja za pogon motornih vozila izbjegava plaćanje putarine i takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana