Vlada RS preuzima Jelšingrad za mjesec dana

Marina Čigoja
Vlada RS preuzima Jelšingrad za mjesec dana

BANjALUKA - Vlada RS potpisala je juče kupoprodajni ugovor sa stečajnim upravnikom Fabrike alatnih mašina "Jelšingrad" Banjaluka Aleksom Nježićem kojim je definisano da će Vlada najkasnije za 30 dana preuzeti ovo preduzeće.

U Vladi RS potvrdili su da je juče potpisan ugovor o kupovini imovine ovog preduzeća, te da su time ispunjeni svi preduslovi za preuzimanje ovog preduzeća u punom kapacitetu.

- Vlada nije ranije potpisala ugovor zbog neriješenih hipoteka na dijelu imovine koju je kupila. Sada su ti problemi riješeni - rekli su u Vladi.

Nježić je rekao da je potpisivanje notarskog ugovora bio prvi korak za preuzimanje preduzeća.

- Ugovorom je definisano da će Vlada najkasnije u roku od 30 dana preuzeti imovinu. Međutim, to će se sigurno desiti i ranije. Sada predstoji postupak preuzimanja imovine, a paralelno s tim i osnivanje novog preduzeća u kojem će imovina "Jelšingrada" biti akcijski kapital. Novoformirano preduzeće će nastaviti djelatnost "Jelšingrada" i imaće najmanje 100 zaposlenih, od kojih je 60 radnika stečajnog dužnika - naglasio je Nježić.

Predstavnik bivših radnika FAM "Jelšingrad" Nedo Nikodinović istakao je da su radnici zadovoljni jer je Vlada RS ispunila njihove glavne zahtjeve, a to su da se fabrika preuzme i pokrenu aktivnosti oko povezivanja radnog staža radnicima.
- Nadamo se da je ovo novi početak za preduzeće i da će u novoj firmi biti zaposlen određen broj starih radnika - kazao je Nikodinović.
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je u utorak da su ispunjeni svi preduslovi da se potpiše ugovor o kupovini i preuzimanju preduzeća "Jelšingrad".

Potraživanja radnika FAM "Jelšingrad" po osnovu neisplaćenih plata iznose 2,4 miliona maraka.

Vlada RS je 14. oktobra prošle godine za 8.263.620 KM kupila cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad", na drugoj ponovljenoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Radni staž

Vlada RS razmatrala je juče Informaciju o sprovedenim aktivnostima u vezi sa konverzijom duga u akcije "Jelšingrada".

- Vlada je zadužila Fond penzijskog i invalidskog osiguranja RS da, na osnovu sprovedene konverzije duga u akcije, izvrši potrebna isknjižavanja obaveza ovog preduzeća, a u skladu sa Rješenjem Poreske uprave RS, radi povezivanja staža radnicima - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana