Vlada RS ponudila otkup čitavog duga BiH

M. M.
Vlada RS ponudila otkup čitavog duga BiH

BANjA LUKA - Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u petak u Banjoj Luci da je Vlada RS odlučila da pristupi proceduri otkupa duga BiH do 1992. godine, koji iznosi 436.500.000 KM. On je pozvao vlasti u BiH da prihvate ponudu Vlade RS i istakao da će na ovaj način biti povećan kreditni rejting. Vlada RS, rekao je, pojaviće se na slobodnom tržištu za otkup duga BiH, ali bi to bilo mnogo lakše uraditi uz saglasnost organa BiH.

- Naša je računica da bi otkupom čitavog duga BiH Vlada RS uštedjela više od 350 miliona KM u narednih 15 godina - istakao je Dodik. On je dodao da to ne zavisi samo od RS, već i od predstavnika Federacije BiH, nakon čega bi došlo do međusobnog poravnanja.

- U slučaju da se to ne desi, Vlada RS otkupiće dug koji ima RS, čime se neće izgubiti više od 180 miliona maraka zbog današnje visine vrijednosti dolara i cijene dugova. Spoljni dug po glavi stanovnika u RS iznosi 580 evra i to možemo značajnije smanjiti - rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, otkupom duga BiH Srpska bi imala najmanju stopu zaduženosti po glavi stanovnika na području bivše Jugoslavije.

Dodik je ocijenio da je odluka Vlade RS veoma korisna, što najbolje pokazuje primjer Hrvatske, u kojoj je spoljni dug po glavi stanovnika iznosio 11.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana