Vlada RS odlučna da ispuni uslove MMF-a

Marina Čigoja
Vlada RS odlučna da ispuni uslove MMF-a

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske odlučna je u namjeri da očuva finansijsku disciplinu i odgovarajući nivo javne potrošnje kako bi se omogućio nastavak odobrenog stend-baj aranžmana, rekao je juče poslije sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Banjoj Luci predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Premijer Dodik i ministar finansija RS Aleksandar Džombić razgovarali su juče sa delegacijom MMF-a, koju predvodi šef misije za BiH Kostas Kristou, o ispunjavanju uslova i nastavku stend-baj aranžmana koji je BiH odobren u maju ove godine.

Dodik je upoznao članove delegacije sa ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i istakao da je stend-baj aranžman veoma važan za cijelu BiH.

- Spremni smo da zadržimo odgovarajući nivo javne potrošnje kako bismo ispunili preuzete obaveze i omogućili nastavak realizacije odobrenog kredita - kazao je Dodik.

Šef misije MMF-a za BiH Kostas Kristou izrazio je uvjerenje u pozitivan ishod razgovora sa predstavnicima Vlade RS.

- Očekujemo da Vlada Srpske zadrži postojeći nivo javne potrošnje. Takođe, podržavamo razvojni karakter budžeta Republike Srpske - istakao je Kristou.

Delegacija MMF-a započela je sredinom prošle sedmice kontrolu sprovođenja aranžmana sa BiH, kojom će biti obuhvaćena makroekonomska situacija u BiH, stanje na računu, kao i provjera primjene politike i izvršenje budžeta za ovu i iduću godinu.

Oni će, u toku ove sedmice, razgovarati i sa predstavnicima Vlade FBiH, poslije čega se, početkom sljedeće sedmice, očekuju završni pregovori.

Poslije toga biće odlučeno da li će BiH biti odobrena druga  tranša iz aranžmana.  

Ako razgovori budu uspješno završeni i bude postignut sporazum o nizu političkih smjernica sa vlastima BiH, Izvršni odbor MMF-a u Vašingtonu moći će da potvrdi završetak prvog pregleda, kako bi do kraja godine bila isplaćena druga tranša iz stend-baj aranžmana.

Na kraju misije trebalo da bude pripremljeno novo pismo namjere, koje će uključiti obaveze domaćih vlasti za sljedećih nekoliko mjeseci.

Tranše

Druga tranša za BiH, od 170 miliona evra, trebalo bi da bude odobrena u decembru, nakon što bude utvrđeno da su ispunjeni uslovi dogovoreni sa MMF-om. Treća tranša, od 25 miliona evra, trebalo da bude odobrena u martu sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana