Vlada RS kupuje “Rasklopnu opremu”

Željka Domazet
Vlada RS kupuje “Rasklopnu opremu”

Istočno Sarajevo - Vlada Republike Srpske kupiće imovinu preduzeća “Energoinvest - Rasklopna oprema” iz Istočnog Sarajeva i formirati novo preduzeće, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslije današnjeg sastanka sa menaymentom i sindikatom ove firme.

Dodik je poslije sastaka u Istočnom Sarajevu kazao da je razgovarano o mogućem konceptu izlaza iz teške situacije u koju je ovaj kolektiv zapao.

- Dogovorili smo se da se ovdje pojavi Poreska uprava i aktivira hipoteke, da Republika Srpska kupi imovinu “Rasklopne opreme”, formira novo preduzeće, zaposli radnike i kreditno podrži firmu za proizvodnju i pomogne u ostvarivanju novih poslova - rekao je Dodik i dodao da će imovina “Rasklopne opreme” ići na licitaciju, ali da će je kupiti Vlada RS.

Dodao je da je potrebno ubrzati procedure za formiranje novog preduzeća.

- To novo preduzeće bi sa imovinom koja ovdje postoji i radnicima koji su obučeni za rad, pošla u posao sa “pozicije nula” i dobila kreditna sredstva od Republike Srpske za proizvodnju - kazao je predsjednik RS i naglasio da će pri izboru menayenta nove firme biti anketirani radnici, koji najbolje znaju ko može da vodi preduzeće.

Istakao je da je uvjeren da se ovaj plan može realizovati i da postoji opredjeljenje Vlade i institucija RS za to.

- Garantujem za uspjeh ovog posla. Primnarno želimo da zadržimo radna mjesta, ali i industrijski i razvojni potencijal u ovom dijelu Republike Srpske. Svih ovih godina, u razgovorima sa većinskim vlasnikom, imali smo razumijevanja za njegove poslove, ali je očigledno da on to više ne može da vodi - rekao je Dodik.

Predsjednik Sindikata “Rasklopne opreme” Siniša Milošević rekao je da su i on i radnici zadovoljni dogovorenim.

- Zahvaljujem im što su dali sve od sebe da sačuvaju radna mjesta ovog preduzeća - kazao je Milošević.

Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

“Energoinvest - Rasklopna oprema” nalazi se u veoma teškoj situaciji. Radnicima se duguje oko 3,5 miliona maraka, a u toku ove godine isplaćene su im tri akontacije, od kojih je jedna iznosila 250 maraka.

Radnici

Obraćajući se radnicima, Dodik je kazao da zna da dugo nisu primili platu i da će preko sindikalne organizacije, biti riješeno to pitanje.

- Razgovaraćemo sa sindikatom i to pitanje riješiti - obećao je Dodik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana