Vlada RS ispunila obaveze prema MMF-u

Marina Čigoja
Vlada RS ispunila obaveze prema MMF-u

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske ispunila je obaveze iz Pisma namjere i sprovodi uštede koje su planirane u republičkom budžetu, budžetima opština i gradova i budžetima fondova za 2009. godinu koje su sačinjene tokom pregovora sa MMF-om.

Rekao je to juče u Banjoj Luci ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić tokom razgovora sa šefom Misije Međunarodnog međunarodnog fonda (MMF) Kostasom Kristouom. Tema jučerašnjeg sastanka bila je sprovođenje obaveza predviđenih stend-baj aranžmanom. 

U saopštenju Ministarstva finansija RS navodi se da su predstavnici MMF-a dali podršku Vladi Srpske i izrazili zadovoljstvo sprovedenim aktivnostima s ciljem ispunjenja obaveza na osnovu stend-baj aranžmana. 

U toku razgovora izraženo je opredjeljenje Srpske za pružanje podrške ostalim nivoima vlasti u BiH na ispunjavanju preostalih uslova za uplatu druge i treće tranše iz aranžmana.

- Poslije analize od strane stručnog tima MMF-a, ako se pokaže da su svi nivoi vlasti ispunili obaveze preuzete Pismom namjere, sljedeća tranša sredstva trebalo da bude doznačena krajem decembra ove, odnosno u martu iduće godine - navedeno je u saopštenju. 

Delegacija MMF-a doputovala je u BiH 17. i tu će boraviti do   23. septembra. Ova monetarna institucija svaka tri mjeseca kontroliše sprovođenje preuzetih obaveza, a od rezultata ovih kontrola zavisi isplata budućih tranši sredstava stend-baj aranžmana.

Prva tranša

MMF je 8. jula ove godine odobrio stend-baj aranžman za BiH u ukupnom iznosu od 600 odsto kvote BiH u ovoj finansijskoj instituciji, odnosno oko 1,2 milijarde evra. Prva tranša, od oko 400 miliona maraka, BiH je uplaćena 10. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana