Vlada Republike Srpske do sada uložili 32 miliona maraka

Glas Srpske
Vlada Republike Srpske do sada uložili 32 miliona maraka

BANjA LUKA - Za spas propalih preduzeća Vlada Republike Srpske potrošila je do sada gotovo 32 miliona maraka. Ta preduzeća su praktično podignuta iz pepela, u većini je opet pokrenuta proizvodnja, a radnici koji su tu nekada radili, vraćeni su sa ivice provalije u proizvodne hale. Tako je spaseno desetak preduzeća.

- Kada smo vidjeli da se imovina počela rasprodavati u bescjenje, Vlada RS donijela je odluku da se kao kupac pojavi u stečajnom postupku i da kupovinom imovine tih preduzeća spriječi štetnu privatizaciju - rekao je za Srnu sekretar u Ministarstvu finansija Slavoljub Stojanović.

On je naglasio da je Vlada, poučena lošim i sumnjivim privatizacijama koje nisu davale željene rezultate, na ovaj način nastojala da očuva realnu vrijednost imovine u tim preduzećima.

Između ostalog Vlada je kupila  dio nepokretne imovine nekadašnjeg prijedorskog giganta "Celpak", zatim Ugostiteljsko-turističko preduzeće "Zvijezda" iz Vlasenice, imovinu preduzeća "Polimka" iz Rudog poslije čega je osnovano novo preduzeće - AD "Nova Polimka" Rudo, pokretnu i nepokretnu imovinu Rudnika mrkog uglja "Miljevina"... Za kupovinu nepokretne i pokretne imovine Akcionarskog društva prerade drveta, prometa i prevoza "Romanija" Sokolac, koje je u stečaju, izdvojila je 7,6 miliona maraka. Dodatno je investirano i u pogon za proizvodnju građevinske stolarije. Tako je formirano novo akcionarsko društvo za preradu drveta "Nova Romanija" Sokolac, koje sada ima potpuno zaokružen proces proizvodnje.

-  Dugoročni plan Vlade nije da zadrži upravljanje u tim preduzećima. Njihovom kupovinom ona hoće da unese dodatni kapital, pokrene proizvodnju, zaposli radnike i pokrene privredni život u ovim regijama, a potom da pronađe strateškog partnera, koji će voditi preduzeća u njihovim punim kapacitetima - rekao je pomoćnik ministra privrede, energetike i rudarstva Rade Rodić.

Višestruka dobit

Kupovinom ovih preduzeća, kažu u Ministarstvu finansija, Vlada je omogućila isplatu najvećih povjerilaca, tako da su značajna sredstva dobili i Poreska uprava i fondovi, a naravno i radnici koji mjesecima nisu primali plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana