Vlada plasira 400 miliona KM

Glas Srpske
Vlada plasira 400 miliona KM

BIJELjINA - Vlada Republike Srpske za ovu godinu planirala je plasman u komercijalno bankarstvo od 400 miliona KM preko Investiciono-razvojne banke.

Ovo je rekao ministar finansija RS Aleksandar Džombić na okruglom stolu o ublažavanju uticaja globalne krize u Bijeljini i dodao da banke RS imaju kapital i sva sredstva dobijena od privatizacije su na računima kod domaćih banaka.

On je naglasio da banke imaju manje prijedloga za dobre projekte, što je, najvjerovatnije, posljedica uticaja svjetske ekonomske krize.

On je rekao da su banke prošle godine povećavale kamatne stope za krajnje korisnike zato što su krediti bili vezani za euribor stopu i istakao da banke još nisu smanjile kamatne stope, iako je euribor stopa pala.

- Banke ne smanjuju kamatnu stopu, jer imaju otežan pristup tržištu kapitala - rekao Džombić.

On je istakao da Vlada RS ima partnerski odnos sa finansijskim sektorom RS, što potvrđuje i činjenica da se u oktobru prošle godine zajedničkim snagama uspjela suzbiti nervoza i pritisak u vezi sa štednim ulozima, ali i zahvaljujući konceptu i sredstvima IRB-a prošle godine u komercijalno bankarstvo plasirala 200 miliona KM.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić uvjeren je da će do 31. marta kamate na sredstva IRB biti snižene na pet odsto.

Ministar za ekonomske odnose i koordinaciju RS Jasna Brkić rekla je da Program mjera Vlade za ublažavanje finansijske krize predstavlja značajne olakšice za ukupnu privredu Srpske. Ona je kazala da će se ovaj program naći pred poslanicima Narodne skupštine RS 17. februara.

Kriza

Džombić smatra da se na osnovu manjeg priliva sredstava u Upravu za indirektno oporezivanje BiH ne može govoriti da je zemlja u recesiji i ističe da će RS i BiH imati privredni rast i u 2008. godini.

On je naveo da su direktni porezi u izvršenju, te da su veći nego prošle godine, bez obzira na smanjenje poreza na plate sa 10 na osam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana