Vlada nastavlja da pomaže privrednicima

Mika Milunović
Vlada nastavlja da pomaže privrednicima

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske želi da pomogne privrednicima, ali ta pomoć mora da bude realna i da ima adekvatan odgovor privrednika, istakao je juče u Banjoj Luci predsjednik Vlade RS Milorad Dodik na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori RS .

Na sastanku, na kojem su učestvovali i ministri za ekonomske odnose i koordinaciju, finansija, industrije, energetike i rudarstva, poljoprivrede i prehrambene industrije, rada i boračko-invalidske zaštite: Jasna Brkić, Aleksandar Džombić, Slobodan Puhalac,  Radivoje Bratić i Rade Ristović, najviše govora je bilo o mjerama prevazilaženja svjetske ekonomske krize.

- Kada su privrednici prije dvije godine maksimalizovali svoje profite, onda nisu tražili pomoć Vlade RS o raspodjeli tih profita. Sada kada je kriza, privrednici moraju da pokažu svoju solidarnost i da izgube dio profita - rekao je Dodik. Pored mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize, privrednici su, kaže Dodik,  tražili dodatne mjere, s ciljem poboljšanja likvidnosti preduzeća.

- Tražio sam od privrednika da se ne oslanjaju samo na pomoć Vlade RS, nego da Privredna komora RS obezbijedi garanciju za vraćanje sredstava iz IRB-a - rekao je Dodik.

On je naveo da su banke pooštrile uslove kreditnih plasmana, te da su sve banke koje imaju sjedište van Republike Srpske, limitirale plasmane na milion evra, što ugrožava poslovanje preduzeća. 

- Vlada RS razmišlja na koji način može da poveća likvidnost privrede i vidjećemo da li je to prestrukturiranje depozita kod poslovnih banaka ili drugi način - rekao je on.

Dodik je naveo da kumulativni rast industrijske proizvodnje iznosi 17 odsto, napominjući da je električna energija u RS niža za 50 odsto u odnosu na Federaciju BiH i da proizvodnja ima rast, posebno u hemijskoj industriji i naftnom sektoru.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da u privredi postoji niz pozitivnih efekata mjera Vlade RS kao što su subvencioniranje u oblasti kožarske i tekstilno-prerađivačke industrije, u poljoprivredi, reprogramu plaćanja električne energije i drugo. Đurić je naglasio da su privrednici su predložili Vladi RS da bez uslovljavanja privrednim subjektima u potpunosti refinansiraju postojeće kreditne obaveze.

Budžet

Milorad Dodik je rekao da u budžetu RS nema krize i da su javni prihodi u Srpskoj stabilni. On je naveo da očekuje određene probleme ukoliko ne dođe do realizacije stend-baj aranžmana.

- Srpska ima mogućnost da ispuni obaveze iz stend-baj aranžmana, ali plašim se da Federacija BiH neće moći ispuniti ono što je preuzela, i da bi to moglo da ugrozi ovaj aranžman - naglasio je Dodik.

On je naveo da pomoć privrednicima predstavlja i uspostavljanje Garantnog fonda i da je za donošenje zakona o tom fondu, koji bi uskoro mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri, potrebno obezbijediti realan izvor finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana