Vlada kupila ergelu Vučijak za milion maraka

Glas Srpske
Vlada kupila ergelu Vučijak za milion maraka

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske kupila je juče ergelu lipicanera "Vučijak" iz Prnjavora za 1.026.450 maraka, saopšteno je iz Osnovnog suda Banja Luka, javila je Srna.

U saopštenju se navodi da je na usmenom javnom nadmetanju o prodaji cjelokupne imovine stečajnog dužnika ergele "Vučijak" najbolji ponuđač bila Vlada RS, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministarstvo je, dodaje se, iskazalo namjeru da od stečajnog dužnika formira javnu ustanovu "Ergela".

Stečajni postupak je otvoren rješenjem suda od 19. decembra 2008. godine, a stečajni plan je podnio stečajni upravnik Petar Dragojević, koji je i vodio usmeno javno nadmetanje.

- Stečajnim planom je predviđena prodaja imovine stečajnog dužnika i stečajnog dužnika kao pravnog lica, kupcu koji je obavezan da nastavi registrovanu privrednu djelatnost, zadrži postojeće radnike, zaposli potreban broj novih radnika, te uloži sredstva u razvoj preduzeća - navodi se u saopštenju iz suda.

Iz ostvarene cijene od prodaje ergele planirano je da se namire troškovi postupka i potraživanja povjerilaca.

Prodajom su stvoreni uslovi, dodali su iz suda, da se očuva veoma poznata ergela konja lipicanera kao nacionalno blago zemlje i poboljšaju uslovi za bavljenje turističkom i sportskom djelatnošću, što je od velikog interesa za razvoj opštine Prnjavor i regiona.

Početnu cijenu ove nekada poznate ergele utvrdili su sudski vještaci.
Ergela "Vučijak" osnovana je u aprilu 1946. godine, a ime je dobila po obližnjem prnjavorskom uzvišenju Vučijak.

Predstavljala je ogranak slovenačke ergele u Lipicama i ubrajala se u red najpoznatijih ergela iz vremena bivše SFRJ.

Lipicaneri

Komisija Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu prilikom redovnog godišnjeg pregleda lipicanera u ergeli "Vučijak" utvrdila je krajem prošle godine da su na ergeli bila 94 grla svih starosnih kategorija, od čega će 19, zbog nedovoljne količine hrane u zimskom periodu, biti izostavljeno iz priploda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana