Vjekoslav Bevanda: Bez novca MMF-a BiH će biti teško

Marina Čigoja
Vjekoslav Bevanda: Bez novca MMF-a BiH će biti teško

S obzirom na to da situacija u BiH nije sjajna, prioritet treba da nam bude održavanje finansijske stabilnosti. Međutim, ako se neodgovornost i politikantstvo ne prevaziđu, zapašćemo u veoma tešku situaciju.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda.

- Ako izostane aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), suočićemo se sa vrlo teškom situacijom - rekao je Bevanda.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu ekonomsku situaciju u Federaciji BiH?

BEVANDA: Situacija nije sjajna ni u jednom entitetu, kao ni u državi BiH. Ono što brine je hoće li budžeti i entiteta i države preživjeti ovu godinu. Ako izostane aranžman sa MMF-om, suočićemo se sa vrlo teškom situacijom.

* GLAS: Iz Republike Srpske stižu kritike da ekonomska situacija u FBiH loše utiče i na RS?

BEVANDA: Ja bih mogao isto reći da loša ekonomska situacija u RS utiče na ekonomsku situaciju u FBiH, ali to bi bilo prepucavanje, a to nam ne treba. S obzirom na to da situacija u BiH nije sjajna, prioritet treba da nam bude održavanje finansijske stabilnosti. FBiH je prošlu godinu završila bez marke duga, što nije slučaj sa ostalima. Međutim, ako se neodgovornost i politikantstvo ne prevaziđu, zapašćemo u veoma tešku situaciju.

* GLAS: Može li FBiH u sljedećih 30 dana ispuniti uslove koje Svjetska banka traži kako bi dobila novac planiran za podršku budžetu? Šta je još potrebno uraditi da bi ti uslovi bili ispunjeni?

BEVANDA:  Parlament treba da usvoji još tri zakona. Vlada je svoj dio posla uradila, kao i resorna ministarstva, prema tome, očekujem da će Parlament usvojiti ono što je preostalo kao uslov da se dobiju sredstva od Svjetske banke.

* GLAS: Kakva je situacija sa FBiH, deficit je trebalo da bude namiren sredstvima Svjetske banke i MMF-a, šta ako propadne aranžman sa MMF-om?

BEVANDA: Prošlu godinu završili smo na nuli. Deficit je kategorija koju smo imali kada smo ulazili u aranžman sa MMF-om. Prema metodologiji MMF-a, konsolidovani deficit FBiH iznosi milijardu i 200 miliona, a RS 984 miliona maraka. Dakle, mi smo sve svoje budžetske obaveze ispunili.

Zakoni

* GLAS: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Nacrt zakona o platama i naknadama u organima vlasti u FBiH. Svjetska banka iznijela je niz primjedbi na ovaj nacrt zakona. Kako to komentarišete?

BEVANDA: Zaista ne znam koji je to niz zamjerki. One rijetke zamjerke biće razmatrane, kao i sve diskusije koje su bile u Predstavničkom domu ili Domu naroda. Kod izrade prijedloga ovog zakona vodićemo računa o primjedbama, ali smatram da je sam Nacrt zakona kvalitetna osnova za izradu konačnog prijedloga i sama ideja donošenja zakona je podržana od svih, s jedne strane poslodavaca, a sa druge strane sindikata, kao i od strane Vlade. Dakle, sama procedura donošenja zakona je pozdravljena od svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana