Visoke kamate za ulazak u minus

Tanja Šikanjić
Visoke kamate za ulazak u minus

BANjALUKA - Krediti građana po karticama i prekoračenjima po računu na kraju prvog polugodišta iznosili su 167,2 miliona KM, tri odsto više u odnosu na kraj prošle godine, što pokazuje da se stanovnici RS sve više odlučuju za ovakav vid zaduženja, iako on nije povoljan, jer banke za "ulazak u minus" zaračunavaju kamatu i do 13,5 odsto.

U Unikredit banci su istakli da njihovi klijenti mogu da idu u minus u visini jedne plate, odnosno dvije plate za zaposlene u javnim ustanovama, sa godišnjom kamatnom stopom od 12 odsto.

U Balkan Investment banci su rekli da prekoračenje u visini do tri prosječna mjesečna primanja odobravaju svojim klijentima zaposlenim u budžetskim i finansijskim institucijama, odnosno dvije prosječne plate za sve ostale klijente.

- Godišnja kamata iznosi 13,5 odsto, dok se mjesečna naknada za vođenje prekoračenja naplaćuje tri marke - istakli su u Balkan Investment banci.

U Komercijalnoj banci pozajmica se odobrava u visini dva prosječna primanja za posljednja tri mjeseca, a za odobravanje pozajmice plaća se jednokratna naknada od tri marke.

- Na iznos iskorišćene pozajmice banka obračunava kreditnu kamatu, koja na godišnjem nivou iznosi 12 odsto - naveli su u Komercijalnoj banci.

U Hipo Alpe Adrija banci, svojim klijentima omogućavaju minus na računu u visini jedne plate, za koji se naplaćuje kamatna stopa od 12,49 odsto.

Ekonomisti upozoravaju da je minus po tekućem računu najskuplji vid kreditiranja stanovnika, te savjetuju da bi oni svaki svoj prihod trebalo da koriste za pokrivanje iskorištenog dozvoljenog minusa, jer će na taj način znatno smanjiti troškove kamate.

- Dozvoljeni minus po tekućem računu stanovnici treba da koriste samo kada im je to zaista neophodno. Nikada dozvoljeni minus ne treba koristiti kao dugoročni vid kreditiranja. On služi prevazilaženju kratkotrajnog nedostatka novca - upozoravaju ekonomisti.

Prednosti

U odnosu na kreditne kartice, minus po tekućem računu ne obavezuje klijenta da svakog mjeseca isplati dio duga. Kod većine banaka, minus po tekućem računu osim kamate nema dodatnih troškova, kao što su članarina ili izrada kod kartica. U odnosu na sve ostale vidove kreditiranja, uključujući klasične kredite i kartice, minus po tekućem računu zahtijeva najmanju administrativnu proceduru, kako kod aktiviranja tako i kod ukidanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana