Visoke kamate na dozvoljeni minus

Jelena Bjelica
Visoke kamate na dozvoljeni minus

Banjaluka - Većina banaka u RS odobrava klijentima da uđu u dozvoljeni minus na svojim tekućim računima, ali za ovaj lako dostupan izvor novca kamate se kreću i do 15,49 odsto.

Dozvoljeni minus je “kredit” na tekućem računu građana koji imaju redovan priliv zarade ili penzije i predstavlja vrlo dostupan izvor novca, a na ovaj vid kreditiranja se naplaćuje najskuplja kamata na tržištu kreditnih proizvoda.

U Hipo Alpe Adrija banci Banjaluka su istakli da njihovi klijenti koji su u posljednji mjesec ostvarili redovno mjesečno primanje imaju mogućnost da traže dozvoljeno prekoračenje po transakcionom računu.

- Kamatna stopa za dozvoljeni minus je fiksna i iznosi 15,49 odsto, dok je za studente nešto niža, odnosno 12,49 odsto. Odobravanje zahtjeva za dozvoljeno prekoračenje zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. Minimalan iznos dozvoljenog prekoračenja je 100 KM, a maksimalan osam hiljada KM. Maksimalni iznos dozvoljenog prekoračenja ne može iznositi više od tri neto mjesečna primanja - rekli su u Hipo banci.

Dodali su da je rok otplate šest mjeseci, sa automatskim produženjem, pod uslovom da je klijent imao redovna primanja svaki mjesec i nije bio u nedozvoljenom prekoračenju.

U NLB Razvojnoj banci kamatna stopa na dozvoljeni minus je 11,9 odsto na godišnjem nivou.

- Maksimalni iznos odobrenog minusa je do visine dva prosječna mjesečna primanja koja klijent prima na transakcioni račun. Izuzetak su klijenti kojima je firma u kojoj su zaposleni garant do visine pet prosječnih mjesečnih primanja. Maksimalan iznos kredita po tekućem računu koji banka može odobriti je 7.000 KM - kazali su u ovoj banci i dodali da je rok otplate 12 mjeseci uz mogućnost automatskog produženja.

U Novoj banci Banjaluka kamatna stopa zavisi od uslova predviđenih za segment kojem klijent pripada.

- Klijentu se može odobriti ulazak u dozvoljeni minus bez naknade za prvu godinu korišćenja transakcionog računa u ovoj banci - rekli su u Novoj banci.

Dodali su da je maksimalan iznos do tri plate ili do pet plata sa jednim žirantom, odnosno do 10.000 KM, a rok za otplatu je 12 mjeseci.

U Rajfajzen banci su istakli da maksimalni iznos prvog odobrenog prekoračenja po tekućem računu, koji se odobrava na mjesec, ne može preći 3.000 KM.

- Svako sljedeće prekoračenje odobrava se do maksimalnog iznosa od 10.000 KM - rekli su u ovoj banci.

Nedozvoljeni minus

U većini banaka kamate na nedozvoljeni minus obračunavaju se u skladu sa zakonom, što u Srpskoj iznosi oko 18 odsto. U Hipo banci se u ovaj minus može ući samo u rijetkim slučajevima kada klijent ima druge neizmirene obaveze koje se naplaćuju preko njegovog transakcionog računa, a banka obračunava zateznu kamatu koja je veća u odnosu na kamatnu stopu za dozvoljeno prekoračenje.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana