Visoke cijene kvadrata smanjile potražnju

Danijela Bajić
Visoke cijene kvadrata smanjile potražnju

BANjALUKA - Cijene kvadrata, koje nezaustavljivo rastu i sve slabija kupovna moć stanovništva usporili su prodaju nepokretnosti na području Srpske, gdje su u prvom polugodištu ove godine pazarene nekretnine u ukupnoj vrijedosti od 562,46 miliona maraka što je za oko 35 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), od početka godine do kraja juna u Srpskoj je registrovano ukupno 8.654 kupoprodajnih ugovora, u kojima je prometovano 17.926 nepokretnosti. Najskuplji stan u Srpskoj ove godine, prema podacima RUGIP-a, prodat je za 507.110 KM i nalazi se u Banjaluci.

- Površina tog stana, kako je saopšteno iz RUGIP-a, iznosi 133,45 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom ove godine, a uz njega prodata je i pomoćna prostorija, u vidu ostave, pri čemu ukupna ostvarena cijena u ugovoru iznosi 511.840 KM – kazali su u RUGIP-u.

Cijena najskuplje prometovane kuće u Srpskoj, površine od 341 metra kvadratnog, sa zemljištem uz objekat površine od 7.216 metara kvadratnih, bila je 550.000 KM i evidentirana je u Laktašima.

Kada je riječ o poslovnom objektu, cijena najskupljeg iznosila je 1,52 miliona maraka i on se nalazi u Banjaluci, pri čemu je njegova površina 359,3 metra kvadratna, dok je površina zemljišta uz objekat 463 metra kvadratna.

- Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog prostora iznosila je 2,34 miliona KM i evidentirana je u Istočnom Sarajevu, a njegova površina je 724,39 metara kvadratnih - rekli su u RUGIP-u, dodajući da je od osnivanja Registra cijena nepokretnosti 1. januara 2017. godine do 30. juna ove, zabilježen promet nepokretnosti vrijednosti od oko šest milijardi KM.

Predsjednik nadzornog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina Manojlo Popović istakao je za "Glas Srpske" da su cijene kvadrata u Srpskoj precjenjene, što je jedan od razloga pada potražnje.

- Cijena kvadrata je tri - četiri puta viša nego što je bila prije godinu - dvije. Najskuplji stan prije tri godine godine u Banjaluci je koštao 3.000 maraka po kvadratu, a u narednom periodu, kako je krenulo, za te pare neće se moći naći ni u staroj gradnji – kazao je Popović.

Dodao je da bi cijene nekretnina u Srpskoj trebalo ograničiti, jer kvadrat od 7.000 KM, koliko košta na pojedinim mjestima, ne vrijedi više od 4.000 maraka.

- Potražnja za nekreninama ove godine u odnosu na isti period lani opala je za sigurno i do 40 odsto - rekao je Popović, koji je ujedno i vlasnik Agencije za nekretnine "Senzor".

Veliku pometnju na tržištu nekretnina u Srpskoj prave agenti, koji, kako kaže Popović, niču kao gljive poslije kiše i rade na divlje, čemu treba stati u kraj.

Prema rijelima ekonomiste Marka Đoge, cijene nekretnina u Srpskoj ni blizu ne prate rast plata.

- Imali smo situaciju da je cijena kvadrata u jednoj godini skočila za 50 odsto, a korekcije je bilo i prošle godine, tako da je danas svaka nekretnina za 70 odsto skuplja u odnosu na kraj 2021. godine - kazao je Đogo, dodajući da pad potražnje iz tog razloga uopšte nije iznenađujući.

GARAŽA I ZEMLjIŠTE

Najskuplja prometovana garaža u objektu u Srpskoj bila je u Banjaluci sa cijenom od 68.746 KM i površinom od 55,7 metara kvadratnih, dok je cijena najskupljeg prometovanog garažnog mjesta sa površinom od 12 kvadrata u objektu, koji se takođe nalazi u gradu na Vrbasu, iznosila 50.000 KM.

Cijena najskupljeg prometovanog građevinskog zemljišta od 4,3 miliona KM površine od 4.748 metara kvadratnih evidentirana je u Banjaluci. Najskuplje prometovano poljoprivredno zemljište od 90.000 KM, površine 43.886 metara kvadratnih bilo je u opštini Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana