Visok stepen poreske nesigurnosti u BiH

Srna
Visok stepen poreske nesigurnosti u BiH

Sarajevo - Rukovodioci poreskih odjeljenja kompanija iz 29 evropskih zemalja, uključujući i BiH, koje su učestvovale u istraživanju o porezima kompanije "Dilojt", smatraju da je u većini evropskih zemalja visok stepen poreske nesigurnosti.

"Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreskih odjeljenja iz Irske najnižim ocijenili stepen poreske nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreskih odjeljenja iz Holandije i Luksemburga gdje je više od 90 odsto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stepen poreske nesigurnosti", saopšteno je iz Agencije za savjetodavne usluge kompanije "Dilojt".

S druge strane, svi ispitanici iz Italije smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stepen poreske nesigurnosti. Slijede Portugalija, Francuska, Grčka i BiH sa više od 90 odsto odgovora o visokom stepenu poreske nesigurnosti, a odmah za njima su Hrvatska sa 79 odsto i Slovenija sa 77 odsto.

Prosječan stepen poreske nesigurnosti u Evropi je 54 odsto i niži je nego prošle godine kada je iznosio 60 odsto.

Najčešće pominjani izvori nesigurnosti u BiH su nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa /50 odsto/, te česte zakonske promjene /33 odsto/.

Isto kao i u BiH, ova dva izvora navedena su i u ostalim evropskim zemljama kao najčešći uzrok poreske nesigurnosti.

Oko 83 odsto ispitanih smatra da je poreska nesigurnost u BiH veća nego u drugim evropskim zemljama, dok je u ostalim evropskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 odsto ispitanika.

Gotovo polovina ispitanika u evropskim zemljama /49 odsto/ izrazila je stav da bi se pojednostavljenje poreskog sistema uveliko odrazilo na konkurentnost. Slično je i u BiH gdje je takav stav izrazilo 50 odsto ispitanika, kao i to da bi privreda bila konkurentnija kada bi postojala veća sigurnost po pitanju budućnosti poreskog sistema.

U trećini kompanija iz BiH koje su učestvovale u istraživanju postoji zajednička služba finansija koja se, između ostalog, bavi i poreskim pitanjima, dok je udio ovakvih kompanija u Evropi veći i iznosi 51 odsto.

Kada je riječ o poreskim odjeljenjima kompanija u BiH, svi ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjeljenja najvažnija pravovremenost podnošenja poreskih prijava i usklađenost, te izvjesnost po pitanju poreskih obaveza.

U Evropi je sličan odnos, gdje je pravovremenost podnošenja poreskih prijava i usklađenost takođe najvažnija sa 72 odsto, a slijede izvjesnost po pitanju poreskih obaveza /71 odsto/ i uska povezanost s poslovnom organizacijom i njenom strategijom /68 odsto/.

Slično kao u Evropi, 83 odsto ispitanika iz BiH smatra da im je u proteklih godinu dana odnos sa poreskim vlastima ostao isti, a čak 17 odsto se izjasnilo da im je taj odnos u odnosu na prošlu godinu i bolji.

"Poreski stručnjaci žele stabilne poreske zakone jer vjeruju da samo takvi zakoni mogu pozitivno uticati na poslovnu konkurentnost zemalja u kojima rade. Ne sviđa im se nesigurnost, te sugerišu da bi pojednostavljenje poreskog sistema takođe doprinijelo konkurentnosti država", navodi menadžer u "Dilojtu" Emir Ibišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana