Višković: Vlada će podržati realizaciju značajnih projekata

Srna
Foto: Srna

LAKTAŠI - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će institucije Srpske i Vlada podržati realizaciju značajnih projekata u opštini Laktaši, te istakao da će razvijati aerodrom i Banju Laktaši.

Višković je naveo da je aerodrom javno preduzeće koje je značajno za ovu lokalnu zajednicu.

“Mi imamo namjeru da ga razvijamo u narednom periodu, da napravimo poveznicu, izlazak i što bolji pristup na auto-put, kao i da gradimo kargo centar”, najavio je Višković.

Višković je dodao da vrlo brzo treba da se počne s tim i da je Vlada prošle godine obezbijedila lokaciju i zemljište za izgradnju zgrade i uprave za indirektno oporezivanje koja treba da se nalazi na ovom lokalitetu i da su to sve stvari koje će se raditi skupa sa lokalnom zajednicom i institucijama.

On je istakao da je neshvatljivo da se sjedište nekih javnih preduzeća, poput aerodroma, nalazi u Banjaluci, a ne u Laktašima i da to treba u narednom periodu promijeniti.

Višković je naveo da nije dovoljno da postoji razvijena lokalna zajednica, a da ujutro iz nje ide 500 ili 600 radnika na posao u susjednu lokalnu zajednicu, i to u javnom preduzeću koje bi po svakoj logici trebalo da bude tu.

 “Vlada će pomoći da se i ta pitanja riješe”, kazao je Višković novinarima u Laktašima nakon sastanka sa načelnikom opštine Miroslavom Bojićem, kome su prisustvovali predsjednik Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministri Srpske.

On je konstatovao da je korona zaustavila investicije u turizam i tu sferu dovela pod veći udar nego ostale grane, ali treba da se planiraju investicije i da se vrše pripreme i za vrijeme nakon korone.

“Banja koja se nalazi u samom naselju Laktaši pored banje Slatina, koja je i zdravstveni i turistički potencijal, u narednom periodu treba da se stavi na viši nivo jer je cilj Vlade da banjski turizam u narednom periodu još više razvijamo”, rekao je Višković.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić ocijenio je da Laktaši idu putem razvoja i da je od izuzetnog značaja podrška institucija Srpske u realizaciji kapitalnih projekata.

On je naveo da je planirani budžet opštine Laktaši 17,5 miliona KM i kada je riječ o kapitalnim projektima da je u planu što prije proširenje kapaciteta dječijeg vrtića u Laktašima, izgradnja sportske sale u Jakupcima, te da se radi na projektovanju sistemskih mjera vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici Trn, kao i industrijska i agro-poslovna zona Aleksandrovac.

“Informisani smo da su u Službenom glasniku objavljene katastarske čestice koje će biti predmet buduće poslovne zone u Aleksandrovcu, a rješavamo i putnu infrastrukturu. Čuli smo od predsjednika Vlade da je magistralni pravac Klašnice-Gradiška stavljen u jedan od prioritetnih pravaca za ovu godinu”, rekao je Bojić.

On je dodao da će time biti riješeno pitanje samog puta za ovo stanovništvo od Klašnica do Aleksandrovca prema Gradišci, ali i pitanje trotoara i odvoda.

“To je za nas izuzetno značajno”, istakao je Bojić i dodao da pripremaju brojne projekte i da je već spremno desetak, a do kraja godine će pripremiti sve planirane projekte kako bi se krenulo u razvoj.

Na prošloj Skupštini opštine Laktaši, podsjeti oje Bojić, donijeta je odluka o pokretanju dva zoning plana koji nisu bili pokriveni regulacionim planovima, što će donijeti opštini određena sredstva koja će moći ulagati u kapitalne projekte i ostalu komunalnu infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana