Višković: Vidljivi rezultati ulaganja u razvoj opštine Milići

Srna
Višković: Vidljivi rezultati ulaganja u razvoj opštine Milići

MILIĆI - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Milićima da su impozantni rezultati ulaganja Vlade Srpske u razvoj ove opštine, te da će pomoć privredi ovog kraja biti nastavljena.

"Ove godine imali smo značajne projekte u ovoj opštini - uradili smo više od 30 kilometara asfaltnih puteva lokalne infrastrukture, te vodovoda, uređenje jednog i drugog korita Jadra. To su sve milionski projekti", rekao je Višković novinarima prilikom posjete kompaniji "Boksit".

On je naveo da je ove godine rađena i rehabilitacija magistralnog puta Drinjača prema Vlasenici koji prolazi kroz milićku opštinu, te najavio da će narednih par dana biti objavljen tender za ispravku određenih krivina i rješavanje trotoara na ulazu i izlazu iz Milića.

"Nova zgrada opštine je jedan od objekata koji Milići zaslužuju da dobiju i da bude urađen u narednom periodu, te se već radi na tom projektu, nakon čega slijedi određivanje finansijske konstrukcije", rekao je Višković.

Kada je riječ o privredi, Višković je istakao da, osim kompanije "Boksit" koja ima raznoliku lepezu djelatnosti, u Milićima dominira i drvoprerada.

"Plan je da posjetim i dvije kompanije koje bave ovom vrstom posla, a to su žSavoksž i žSamatiniž, koje rade finalne proizvode i šalju na evropsko tržište, te da vidimo sa kakvim problemima se susreću ove kompanije i koji su načini pomoći", naveo je Višković.

On je rekao da će Vlada uraditi što je u njenoj moći da pomogne privrednim subjektima, te da sa bankama nađe načina kako da budu relaksirane obaveze prema njima.

"I Republika funkcioniše sa poteškoćama, zbog najnovije epidemiološke situacije. Velike gubitke smo i do sada pretrpjeli, izdvajajući enormna sredstva za zdravstvo i privredu, ali se moramo boriti sa tim, kao i ostatak svijeta", rekao je Višković.

On je napomenuo da pojedinci svojim ponašanjem mogu doprinijeti u prevazilaženju ove situacije, te pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i izbjegavaju okupljanja i druge aktivnosti koje mogu doprinijeti širenju virusa.

Direktor preduzeća "Boksit" Milići Rajko Dukić rekao je da je "Boksit grupa" ove godine poslovala za 23 odsto manje u odnosu na plan, te da je posljednja dva mjeseca došlo do rasta proizvodnje usluga i prihoda, za oko 25 odsto.

"Ako se ovaj trend nastavi, mogli bismo dostići ono što je planirano", rekao je Dukić.

Kada je riječ o planu za narednu godinu Dukić je naveo da očekuje da bi on mogao biti izvršen za oko 15 odsto više nego ove godine po prihodu i obimu proizvodnje i usluga, ukoliko ne bude većih lomova na evropskom tržištu.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja i nedostatak kvalifikovanih radnika u oblasti rudarstva, saobraćaja, građevinarstva, mašinstva i proizvodnje namještaja.

"Uprkos svim poteškoćama, uspijevamo da redovno servisiramo obaveze prema poslovnim partnerima i radnicima, te ćemo do kraja godine nastojati i da ispeglamo određena kašnjenja za poreze i doprinose koje trenutno imamo", rekao je Dukić.

Zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić izrazio je zahvalnost Viškoviću za posjetu opštini i za iskazanu spremnost da Vlada pomogne privredi od koje ovaj kraj živi.

"Očekujemo konstruktivne i pozitivne rezultate razgovora o projektima koji se realizuju, ali i onima koji će tek biti realizovani, kao što je uređenje obala vodotokova, izgradnja lokalne infrastrukture, te vodovodne mreže", rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana