Više od pet miliona KM uloženo u pogon

Slobodanka Savić
Više od pet miliona KM uloženo u pogon

ZVORNIK - U Karakaju kod Zvornika u petak je počeo sa radom pogon za proizvodnju repromaterijala za protektiranje guma ESE, koji je jedini ove vrste u zemljama bivše Jugoslavije.

Puštajući u rad ovaj pogon, načelnik opštine Zoran Stevanović je naglasio da je dan kada se u rad pušta jedan pogon i zapošljavaju radnici, najsrećniji za njega kao načelnika opštine.

Prema riječima vlasnika firme Petra Jankovića, ESE je  skraćenica za - ekologija, sigurnost i ekonomija.

- Kapacitet pogona biće 2.000 tona tehničke gume godišnje. Trenutno zastupamo na Balkanu najveću svjetsku firmu "Vipal" iz Brazila, za koju ćemo raditi i dio materijala. Naše proizvode koristiće 20 firmi iz BiH i 15 iz Srbije - istakao je Janković.

On je naglasio da je u fabriku uloženo oko 5.600.000 maraka, od čega je oko 4.000.000 maraka kreditno zaduženje kod Investiciono-razvojne banke.

Janković je naveo da je u sljedećem koraku planirano i da se radi protektiranje damper guma.

U fabrici su trenutno zaposlena 22 radnika, a prema  njegovim riječima, do kraja godine biće zaposleno još 15.    

Pored velikog broja poslovnih partnera i ličnosti iz javnog života, svečanosti je u petak prisustvovao i savjetnik premijera  Republike Srpske  Milorada Dodika, Miladin Dragičević.

- U vrijeme recesije kada se desi da se otvara neki proizvodni pogon, naročito ako je jedinstven na prostoru bivše Jugoslavije, onda mi iz Vlade moramo i te kako biti zadovoljni, a pomogli smo i kreditom iz razvojnog programa -  istakao je Dragičević.

Razvoj

- Želja mi je da ovaj pogon  radi uspješno, da proširuje proizvodnju, povećava zaposlenost i da doprinese razvoju Zvornika, Republike Srpske i cijele BiH - rekao je Zoran Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana