Više od 1,2 miliona maraka za koncesionu naknadu

Srna
Više od 1,2 miliona maraka za koncesionu naknadu

Srebrenica - Kompanija "Gross", koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Sasama, kod Srebrenice, za 11 mjeseci ove godine uplatila je 1.214.555 KM po osnovu koncesione naknade u budžet Republike Srpske.

"Zahvaljujući dobrom poslovanju i povećanju obima proizvodnje od 2007. godine, kada je potpisan Ugovor o koncesiji, ova kompanija uplatila je ukupno 9.747.207 KM koncesionih naknada", rekla je Srni predsjednik Upravnog odbora ove firme Jelena Petrić.

Ona kaže da je za plate zaposlenima u rudniku u Sasama i zakonske poreze i doprinose na plate za 11 mjeseci ove godine isplaćeno 9.526.637 maraka od čega se 490.349 KM odnosi na uplatu beneficiranog staža rudarima.

U ovoj firmi nemaju dugovanja prema radnicima, ali ni prema Poreskoj upravi Republike Srpske i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kao najveći privredni subjekat na području opština Srebrenica i Bratunac, odakle je najveći broj od ukupno 527 zaposlenih, "Gross" pruža podršku raznim aktivnostima i projektima na području ove dvije lokalne zajednice.

Kao društveno odgovorna kompanija "Gross" je pružao pomoć za izgradnju sportskih terena i dječijih igrališta, rekonstrukciju i saniranje lokalnih puteva te za rad sportskih i kulturnih društava i organizovanje kulturno-sportskih manifestacija i takmičenja, a redovno učestvuje i u humanitarnim aktivnostima koje se organizuju u ove dvije opštine.

Za te aktivnosti izdvojeno je 530.000 KM. U ovom kolektivu stimulišu i natalitet i podstiču zaposlene da formiraju i proširuju porodice i stiču potomstvo po čemu su jedinstvena firma u Srpskoj.

Od 2012. godine radnici ove firme dobili su 94 bebe, a za svako prvorođeno dijete dobili su specijalne poklone od preduzeća, dok je 15 radnica koristilo trudničko bolovanje uz naknadu plata u punom iznosu.

U prethodnih nekoliko godina "Gross" je izdvojio više od tri miliona maraka za rekultivaciju ogromne deponije jalovine koja je stvarana od početka rada rudnika šezdesetih godina prošlog vijeka.

Taj prostor je uređen i pretvoren u voćnjak, park i poligon za sportska takmičenja, jer su na njemu izgrađena igrališta za male sportove za djecu i odrasle, kao i roštiljnice i objekti za odmor, druženje, relaksaciju, zabavu i sportska takmičenja radnika koja se periodično organizuju svake godine.

Sva ova izdvajanja omogućilo je dobro poslovanje firme u prethodnim godinama i realizacija poslovnih planova, odnosno premašivanje planova eksploatacije svake godine zahvaljujući osavremenjavanju proizvodnje i stručnom usavršavanju zaposlenih.

Sa uspješnim poslovanjem "Gross" je nastavio i ove godine. Za 11 mjeseci ostvarena je proizvodnja 306.372 tone rovne rude što je za 2,87 odsto više nego za isti period prošle godine ili za 3,28 odsto više od planiranih 296.630 tona rude za prvih 11 mjeseci ove godine

Za Dan rudara obezbijeđene su nagrade za najbolje radnike iz svih 11 sektora u ovoj firmi po izboru njihovih radnih kolega. Najbolji jamski radnici nagrađeni su sa po 700 maraka, a radnici iz ostalih radnih cjelina sa po 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana