Turbulencije na tržištu dižu cijenu kafe

Danijela Bajić
Foto: Agencije

BANjALUKA - Vijest da Evropa pravi zalihe kafe kako bi izbjegla poteškoće koje bi mogle da nastanu početkom sljedeće godine izazvala je strah kod mnogih pržioničara u Srpskoj koji, kako navode, nemaju novca, a ni mjesta za skladištenje rezervnih količina, zbog čega je izvjesno da će doći do novog poskupljenja ovog napitka.

Problem u ovoj industriji mogao bi nastati zbog uredbe Evropske unije o borbi protiv krčenja šuma, koja bi trebalo da stupi na snagu početkom iduće godine, a kojom će uvoz poljoprivrednih proizvoda biti uslovljen potvrdom da nije proizveden na iskrčenoj zemlji. 

Uoči novih propisa uvoznici su požurili sa pošiljkama, što dovodi do smanjenja zaliha kafe u zemljama proizvođačima.

Da situacija na tržištu kafe nije nimalo sjajna, potvrdio je direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac, koji za “Glas Srpske” kaže da ovog proizvoda na tržištu ponestaje, zbog čega cijena ne prestaje da raste. 

- Kafa je već sada jako skupa, ali kako dani i mjeseci budu odmicali, cijene će biti sve više. Kilogram kafe u našoj pržionici je još 18 maraka, ali kroz nekoliko dana vjerovatno ćemo ići na 20 KM. I to je niska cijena u odnosu na njenu vrijednost na svjetskoj berzi - rekao je Banjac. 

Kafa u Srbiji je, prema njegovim riječima, mnogo skuplja nego u Srpskoj. U marketima s druge strane Drine za kilogram ovog proizvoda je, kako ističe, potrebno izdvojiti i do 15 evra, dok se u Srpskoj kreće između osam i devet evra. 

- U poređenju sa Srbijom, kafa u Srpskoj je i dalje povoljna. Međutim, i mi moramo dizati cijene - kazao je Banjac. 
Vlasnik pržionice “Belkafe” iz Čelinca Goran Trivić, koji je posljednju korekciju cijena napravio prije mjesec i po dana, istakao je da kafa poskupljuje iz dana u dan, zbog čega su nove izmjene cjenovnika sve izvjesnije.  

- Kafa je u posljednja tri mjeseca poskupjela za blizu 80 odsto, odnosno vreća od 60 kilograma sa 400 maraka skočila je na 785 KM, zbog čega sam već korigovao cijenu. I nije svejedno što Evropa pravi zalihe, jer će biti nestašica sirovine, što će automatski dovesti do novog poskupljenja - kazao je  Trivić.

Dodao je da on nema mogućnosti da napravi velike zalihe, kao što to rade u inostranstvu, jer treba mnogo novca i veliko skladište. 

S druge strane, vlasnik firme “Fabrika kafe” iz Banjaluke Dario Brkić kaže da, uprkos stalnom rastu nabavnih cijena, za sada ne razmišlja o poskupljenju kafe u svojim lokalima, jer zaliha ima za narednih šest mjeseci.

- Kupci su nam na prvom mjestu i zbog njih nećemo raditi novu korekciju cijena. Kilogram espreso kafe kod nas je 31 KM plus PDV, dok je domaća 16 KM - kazao je Brkić.

Dodao je da se kafa, bez obzira na cijenu, sve više traži, zbog čega stalno povećavaju broj prodajnih mjesta, gdje šoljica espresa sada košta 2,5 maraka.

Da je sve više konzumenata ovog napitka, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je od januara do kraja aprila ove godine uvezeno 6,36 miliona kilograma kafe u vrijednosti od 48,48 miliona maraka. 

U istom periodu lani BiH je uvezla 6,29 miliona kilograma kafe čija je vrijednost bila 43,91 milion maraka.

Izvoz

Podaci UIO BiH pokazuju da su domaći pržioničari u prva četiri mjeseca izvezli 61.760 kilograma kafe u vrijednosti od 741.914 maraka.

Godinu ranije od januara do kraja aprila BiH je izvezla 12.377 kilograma kafe čija je vrijednost bila 179.428 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana